Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väktare skjuten vid väpnat rån

Väktaren sköts mitt i julruschen vid Kungens kurva.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Polisen slog under måndagseftermiddagen till mot tre män som misstänks ha rånat en värdetransport och skjutit en väktare i Kungens kurva söder om Stockholm.

Nu har en av männen släppts.

– Det framkom uppgifter under förhören att han inte var delaktig i rånet, säger stationsbefälet vid Södertörnspolisen.

Det var mitt i julruschen, strax efter klockan 12 på måndagen, som två maskerade gärningsman rånade en värdetransport precis utanför mataffären Citygross vid köpcentret Kungens kurva, i Huddinge, söder om Stockholm.

Mitt framför ögonen på förskräckta julhandlare avlossade de dessutom minst ett skott som träffade väktaren som höll i värdeväskan.

– Ytterligare en person väntade i ett fordon. Skott har avlossats och en väktare är skadad. Skadorna bedöms inte som livshotande, han var talbar när han fördes till sjukhus, säger Sven-Erik Olsson, pressinformatör hos Stockholmspolisen.

Rånarna lämnade platsen i en äldre grön jeep.

– Det finns flera vittnesuppgifter om att fordonet cirkulerat i området innan.

Flera gripna i ett närområde

Ingen annan än väktaren skadades.

Rånarna fick med sig en värdetransportväska som senare hittades oöppnad intill flyktbilen på Bergsvägen i Segeltorp, ungefär fem minuters bilfärd från rånplatsen.

Och efter bara två timmar kunde polisen slå till mot en adress i södra Stockholm och gripa tre personer. Gripandet ska ha föregåtts av en husrannsakan.

På måndagskvällen släpptes en av de tre gripna efter att det framkommit att man gripit fel person enligt stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

– De andra två är kvar och vi jobbar vidare med ärendet.

Läget stabilt

Väktaren som sköts får nu vård på sjukhus och har kunnat träffa sina anhöriga. Än är det inte känt om han sköts med ett skarpt vapen.

Peter Lindahl är säkerhetschef på Loomis som vakten arbetade för.

– Efter omständigheterna mår han hyfsat bra och är nu på sjukhus. Han har kunnat träffa sina anhöriga, och han har blivit träffad i midjehöjd, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning rubricerad grovt rån och mordförsök.

Adrian hjälpte den skjutne

Adrian David blev ett av många vittnen till det fräcka rånet.

– Jag stod och sålde tidningar när de sköt. Jag trodde det var en galning, säger han.

Därefter kom väktaren stapplande och Adrian ryckte snabbt ut och hjälpte honom att lägga sig ner.

– Jag såg att han blev skjuten och höll sig för midjan. När han kom in tog jag tag i honom. Jag pratade med honom hela tiden och såg till att han var i bra form, säger Adrian.

Samtidigt såg han hur rånarna tog till flykten.

– Rånaren tog väskan och sprang iväg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.