Vaksamhet efter dansk mjältbrand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

MALMÖ. Narkomaner i Skåne varnas sedan en 55-årig dansk heroinist dött i helgen i misstänkt mjältbrand. Smittan kan ha funnits i ett parti heroin som spridits i Köpenhamnsområdet.

– Tack vare sprutbytesprogrammen har vi en unik möjlighet att snabbt sprida informationen till våra missbrukare, säger Håkan Ringberg, tillförordnad smittskyddsläkare i Skåne.

Skåne varnas

På måndagen manade han också infektionsmottagningar och laboratorier i Skåne till skärpt uppmärksamhet inför tidiga tecken på mjältbrandssmitta, som till exempel infekterade sår. Samtidigt betonar Ringberg att smittan inte utgör någon risk utanför missbrukarkretsen.

– För övriga finns ingen anledning till oro.

Kopplingar

De senaste veckorna har också tre fall av mjältbrand upptäckts i Tyskland. Enligt svenska Smittskyddsinstitutet (SMI) finns en koppling mellan de tyska fallen och ett utbrott med minst 25 smittade i Skottland 2010. Någon länk vidare till det danska fallet är dock ännu inte känd.

– Vi har kontakt med vår motsvarighet i Danmark och informeras om det fortsatta arbetet med att spåra smittan, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på SMI.

När tre heroinmissbrukare dog i Malmö kort efter de skotska fallen 2010 misstänktes först mjältbrand, men senare kunde de misstankarna avfärdas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.