Vahid, 33, fick ingen hjälp – dog i bilkrasch

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vahid Rastegar med sin mamma Rana Alfvengren.
Foto: Privat
Vahid Rastegar dog i en bilolycka.
Foto: Faksimil Youtube

I onsdags kväll omkom hiphoparen Vahid Rastegar. Han blev 33 år gammal.

Vahids liv slutade i ett brinnande bilvrak efter en kollision i hög fart. Då hade Vahid haft en flera dagar lång psykos med panikångest och paranoida vanföreställningar.

Nu berättar hans mamma Rana Alfvengren om hur sonen behandlades av psykvården.

– En mottagningssköterska höll upp dörren för honom och sa "du är fri att gå".

Under onsdagskvällen avled hiphoparen Vahid Rastegar i en brinnande bil efter att i hög hastighet ha kolliderat med ett träd.

Rastegar var känd för låtar som "Samhället" och "Om inte vi". 2007 belönades han med Stora Radiopriset i kategorin årets musik/underhållning för programmet "Rastegar i P4". Hans andra och sista album "Lev medans du kan" kom 2013.

Nu berättar hans mamma Rana Alfvengren att Vahid sedan lördagen innan sin död befunnit sig i en kraftig psykos. Hon menar att hennes sons liv kunde ha räddats om psykiatrin hade tagit sitt ansvar – och väljer därför att berätta om de sista dagarnas desperata kamp för hjälp.

Fick paranoida hallucinationer

Vahid började må psykiskt dåligt för två år sedan. Han fick olika mediciner utskrivna, men gavs ingen riktig hjälp med psykoterapi, enligt mamma Rana Alfvengren.

– För en dryg vecka sedan fick han plötsligt en psykos. På torsdagen kom han panikslagen till mitt jobb. Han sa att han var tvungen att träffa mig, han kunde inte prata i mobilen eftersom de avlyssnade den. Han sa "de är efter mig" och "de förföljer mig". Han hade fått hallucinationer.

Läget försämrades snabbt och i lördags var det akut.

– Han sa att bilar var efter honom trots att det inte fanns något där. Då förstod jag allvaret och tog honom till Sankt Görans sjukhus psykiatriska akutmottagning, säger Rana Alfvengren.

"De gav honom lite lugnande och sa hej då"

Men trots sonens paranoida vanföreställningar så togs hans tillstånd inte på allvar, enligt mamman.

– Han hade otroligt hemska tvångstankar. Han skakade. De gav honom lite lugnande och sa "hej då". De skickade hem oss efter fem minuter.

Hon ringde då till psykiatrin i Handen, i Huddinge.

– De sa att det inte var deras ansvar eftersom vi bor i Järfälla och att vi skulle ringa Prima vuxenpsykiatri i Järfälla. Då ringde jag dit och de sa "Nej, ni ska ringa Handens psykiatri". Då ringde jag dit igen och de bollade till varandra. De sa att de skulle komma hem till oss men ingen ringer och ingen kommer. Det är ett akutteam, de är skyldiga att komma!

Rana Alfvengren tog ledigt från jobbet. Vården hade inte erbjudit någon hjälp och sonen mådde för dåligt för att hon skulle kunna lämna hans sida.

Vahid Rastegar blev 33 år gammal.
Foto: Faksimil Youtube

Tog upp kökskniv – hämtades av polis

Sedan kom ödesdagen, onsdagen, och Vahid mådde sämre än någonsin. Tre nätter hade gått sedan han senast sov.

– Han hade panik efter att ha gått runt under många nätter och inte fått någon sömn. Jag var hemma från jobbet för att kunna vara med honom hela tiden. Han kände sig så otrygg att jag inte ens kunde röra mig en meter ifrån honom, säger Rana Alfvengren.

Under morgonen blev sonens panikångest allt värre.

– Plötsligt hoppade han upp och tog en kökskniv som han höll bakom sig. Och jag skrek och skrek och skakade. Men jag kramade honom och han gick och satte sig. Sedan kom polisen.

Polispatrullen körde sonen till Sankt Göran – där Rana Alfvengren först hade sökt hjälp åt honom i lördags.

– De hittade en avdelning i Hagsätra. Vi fick transport dit. Jag var hela tiden med honom och en sköterska åkte också med.

Läkare ville ha frivård för psykos

Rana Alfvengren pratade med en underläkare på avdelningen för psykiatrisk heldygnsvård i Hagsätra och betonade att Vahid måste bli tvångsvårdad eftersom han befann sig i en psykos och saknade förmåga att tänka logiskt.

– Läkaren sa att om patienten går med på frivillig vård blir det normalt frivillig, men att hans tillstånd var så dåligt att hon inte såg något alternativ till tvångsvård.

Rana Alfvengren fick veta att hon skulle få träffa en avdelningspsykiatriker, men någon sådan dök aldrig upp. När Rana frågade efter underläkaren, som hade lovat ytterligare ett möte på eftermiddagen, fick hon höra att denna hade gått hem.

– Två gånger försökte Vahid rymma från avdelningen. Bägge gångerna stoppades han av personal. Men sedan bytte de till kvällspersonal, jag tror inte att de hade informerat ordentligt om honom.

Vahid Rastegar dog i en bilolycka.
Foto: Faksimil Youtube

Rana Alfvengren var utmattad. Det bestämdes att hennes make skulle avlösa henne och från 19-tiden på onsdagskvällen sitta vid Vahids sida på avdelningen.

Hon gick ut för att hämta sin make på parkeringen – och då passade sonen på att springa ut.

– Och de släppte ut honom bara. Lätt. Jag skrek och skrek och skrek till honom: "Kom tillbaka för min skull". Då kom han tillbaka, jättesnällt.

Sköterskan: "Gå härifrån om du vill"

Men en knapp minut senare, när Vahid kom gående tillbaka i korridoren, så öppnade en mottagningssköterska dörren för honom.

– Han säger: "Vi har ingen rätt att hålla dig här. Gå härifrån om du vill. Du är fri." Han nästan övertala honom att gå, förstår du? Och då sprang min son ut, knuffade en kvinna som stod på gatan och tog hennes bil. Han åkte i väg i 200 kilometer i timmen. Jag kände direkt då att det var kört.

Minuterna senare slutade Vahids liv i den brinnande bilen efter en kollision i hög hastighet med ett träd i Hökarängen.

Rana Alfvengren har nu polisanmält den psykiatriska mottagningen i Hagsätra. Hon berättar att polisen sagt att det ska startas en utredning.

Sedan dödskraschen har stödet strömmat in från Vahids många vänner.

– Han fanns där för alla som behövde hjälp, säger Rana Alfvengren. Jag har fått tusentals sms från hans vänner som uttrycker sorg över hans bortgång.

Men sonen får Rana Alfvengren aldrig tillbaka. Hon lägger skulden på psykiatrin.

– De har förstört mitt liv, säger hon.

Mår du dåligt? Hit kan du vända dig för hjälp

Mår du dåligt? Det finns hjälp att få. Allt ifrån ideella organisationer till vårdinstanser kan hjälpa dig om du misstänker att du lider av psykisk ohälsa.

Du kan vända dig till följande ställen för att få hjälp om du känner dig orolig, har ångest, depression eller tror att du lider av någon annan psykisk sjukdom.

BUP – Barn- och ungdomspsykiatrin

www.bup.se

BRIS - barnens rätt i samhället


För dig som är under 18. Tel: 116 111


www.bris.se

Nationella hjälplinjen


Tel: 020-22 00 60
. Alla dagar 13–22.

Självmordsupplysningen


Chatta med deras volontärer alla vardagar kl. 19-22

www.sjalvmordsupplysningen.se

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.

Vårdcentralen

På vårdcentralen finns utbildad personal som läkare, sjuksköterskor, kuratorer och psykologer som är vana vid att även hjälpa till med psykiska problem. Vid behov kan de också remittera vidare.

Psykiatriska akutmottagningen på sjukhuset

Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.