Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägrades vård – fick föda på gräsmattan

Irma Lopez tvingades föda sin son på en gräsmatta. Foto: Chema Alvarez

Irma Lopez, 29, tvingades föda sin son på en gräsmatta utanför sjukhuskliniken i södra Mexiko- efter att hon vägrats vård.

Bilden sprids just nu över internet efter att flera chockats över händelsen, skriver Sky News.

Ett vittne var snabbt framme med kameran för att dokumentera händelsen utanför en sjukhusklinik i delstaten Oaxaca i södra Mexiko den 2 oktober.

Bara en och en halv timme tidigare hade Irma Lopez, 29, och hennes man nekats vård vid kliniken. En sjuksköterska ska ha sagt att trebarnsmamman Irma Lopez bara var i åttonde månaden och att hon inte var redo att föda.

Bilden som visar hur hennes nyfödda son ligger på marken, fortfarande med en oklippt navelsträng, sprids nu över internet. Flera mexikanska tidningar har publicerat bilden och mexikanska dagstidningen La Razón har valt att lägga den över hela sin förstasida, rapporterar Washington Post.

– Jag ville inte föda så här. Det var så hemskt och jag hade väldigt ont, säger Irma Lopez till nyhetsbyrån AP och berättar att hon födde barnet samtidigt som hon greppade tag i en husvägg strax intill kliniken.

"Han räddade sig själv"

Händelsen inträffade i staden San Felipe Jalapa de Diaz och paret hade gått i en hel timme från sin enrummare uppe i bergen för att komma fram till sjukhuskliniken.

Enligt Sky News fick hon vård först efter att hon fött barnet på gräsmattan utanför. Mexikanska myndigheter uppger för Daily Mail att både mamman och barnet mår bra efter omständigheterna.

- Jag ska döpa honom till Salvador, säger Irma Lopez och berättar att det betyder frälsare.

- Han räddade verkligen sig själv, säger hon till AP.

Myndigheterna i södra Mexiko har stängt av sjukhusklinikens chef och påbörjat en utredning. Sjuksköterskan som tog emot paret skyller sitt agerande på missförstånd och personalbrist, uppger Daily Mail.

"Kvinnor får inte rätt vård"

En av fem kvinnor i delstaten Oaxaca födde inte sina barn på sjukhus eller kliniker under 2011. Och i Mexiko dör och hundratals kvinnor under eller strax efter sin graviditet, skriver AP.

Enligt Mayra Morales, representant för stadens nätverk för sexuella och reproduktiva rättigheter, berättar bilderna på Irma Lopez om ett större samhälleligt problem.

- Kvinnor får inte rätt vård. De blir inte erbjudna kvalitativ vård, inte ens ett mänskligt bemötande, säger hon till AP.

Delstaden Oaxaca tillhör en av landets fattigaste delar, rapporterar Daily Mail.