Vägrade göra abort – får betala en miljon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag tycker absolut inte att det är logiskt att en barnmorska, som väljer yrket för att man av djupet av sitt hjärta vill värna livet, ska tvingas medverka till aborter", säger barnmorskan Linda Steen.
Foto: / PRIVAT
Linda Steen fick inte jobbet då hon vägrade göra abort. Bilden är en genrebild.
Foto: Colourbox
På fredagen föll domen i Nyköpings tingsrätt.
Foto: Mikael Ringberger

Barnmorskan Linda Steen, 41, stämde landstinget efter att ha nekats anställning för att hon vägrade göra abort.

På fredagen föll domen i Nyköpings tingsrätt.

Hon nekas skadestånd och ska i stället betala över en miljon kronor till Sörmlands landsting.

– Jag hade hoppats på en annan utgång, säger Linda Steen.

Barnmorskan Linda Steen sökte i fjol anställning inom Sörmlands landsting men nekades. Anledningen hon gav var att hon på grund av sin trosuppfattning inte kunde medverka vid aborter. Övertygelsen att abort är fel har Linda Steen haft ända sedan barndomen.

– Jag har starka minnen av när vi firade FN-dagen den 24 oktober i min skola. Vi lärde oss om de mänskliga rättigheterna, och rätten till liv fick mig att haja till. Jag tänkte att det måste vara den mest grundläggande rättigheten av alla, säger hon.

– Sen har jag alltid haft en kristen tro. Mina föräldrar lärde mig mycket om respekten för människolivet. Den övertygelsen har inte försvagats av att jag har läst om fosterutveckling, som man gör på barnmorskeprogrammet. Tvärtom har jag fått ännu större vördnad för människolivet.

Är det inte ganska logiskt att man måste kunna utföra alla arbetsuppgifter för att kunna ha ett visst jobb?

– Det kan låta logiskt när man säger det så där. Men jag tycker absolut inte att det är logiskt att en barnmorska, som väljer yrket för att man av djupet av sitt hjärta vill värna livet, ska tvingas medverka till aborter. Sen är abortlagen också tydlig med att det inte är barnmorskor utan läkare som har rätt att utföra aborter.

Tvingas betala miljonbelopp

När Linda Steen nekades anställning stämde hon landstinget, då hon ansåg att det kränkte hennes religions-, samvets- och tankefrihet samt hennes åsikts- och yttrandefrihet, och krävde skadestånd på 80 000 kronor.

På fredagen föll domen i Nyköpings tingsrätt och Linda Steen nekas skadestånd. Tingsrätten anser att det är en tillåten inskränkning och att landstinget har rätt att kräva att anställda barnmorskor ska medverka vid aborter.

– Det är tråkigt, förstås. Jag hade hoppats på en annan utgång, men det fanns i bakhuvudet under den här processen att det kunde bli så här, säger hon.

På fredagen föll domen i Nyköpings tingsrätt.
Foto: Mikael Ringberger

Linda Steen ska dessutom stå för rättegångskostnader och därmed betala 1 215 736 kronor till Sörmlands landsting då tingsrätten anser att "det finns inte tillräckliga skäl att frångå huvudregeln om att den förlorande parten ska ersätta motparten dennes rättegångskostnad".

Linda Steen vet inte hur hon ska få ihop så mycket pengar.

– Jag har ju inte de här pengarna. Man får gå ut och försöka göra någon insamling. Det är redan bekanta som har hört av sig och frågat hur de ska kunna hjälpa till. Det har kommit flera sådana initiativ under eftermiddagen, säger hon.

Advokaten: Bryter mot praxis

Hennes advokat Jörgen Olsson anser att tingsrätten har bedömt frågan om rättegångskostnaderna på ett felaktigt sätt.

– I Sverige och i andra länder så har vi en lång och väl inarbetat praxis som säger vad som gäller i situationer där den svagare parten har befogad rätt att få sin sak prövad. Då ska man inte hindras från det i enbart på grund av risken att drabbas av stora rättegångskostnader, säger han.

Linda Steen har inte bestämt om hon ska överklaga domen eller inte.

– Det är väl sannolikt, men inte beslutat. Vi får sätta oss ner, jag och mina ombud, och diskutera hur vi ska göra.

GT har tidigare skrivit om ett annat uppmärksammat fall där Ellinor Grimmark från Jönköping nekades jobb av samma anledning.

Senare slog tingsrätten fast att Grimmark inte har rätt till ersättning.

– Det var ju jätteväntat. Sen är man besviken, väldigt besviken, sa hon då.

Tidigare i år beviljade Arbetsdomstolen (AD) prövningstillstånd i fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.