Vägledande dom om åldersbedömning

Julia skars i ansiktet för att hon inte ville ha sex.
Foto: Privat
Den avkunnade HD-domen väntas få en stor betydelse för andra rättsfall, där det tvistats om gärningsmannens ålder.
Foto: Olle Sporrong/EXPRESSEN

En principiellt viktig dom har fallit i Högsta domstolen.

Fallet handlar om 17-åriga Julia som blev överfallen och knivskuren i ansiktet när hon avvisade en mans sexuella inviter.

Mannen sa sig vara bara 16 år – men döms nu som vuxen, skriver Dagens Nyheter.

– Det är väldigt intressant att HD kommer fram till att man kan använda tandröntgenundersökningar som underlag för att bedöma ålder, säger My Hedström, byråchef på Riksåklagaren.

Det är en så kallad tandmognadsundersökning som ligger bakom HD:s bedömning av åldern i fallet med mannen som misshandlade Julia. Mannen bedöms ha fyllt 20 år vid tidpunkten för över fallet och misshandeln.

I november förra året inträffade fallet. Julia och en vän skulle hoppa in i en taxi utanför ett asylboende där de varit för att besöka en kille.

På vägen ut följde han efter dem – och tog tag i Julia.

– Han tog tag i min hals, det sved till lite och började rinna från ansiktet. När jag kände efter med händerna såg jag att det var blod. Då förstod jag att jag blivit knivskuren, har hon berättat.

Bakgrunden var att hon vägrade ha sex med honom.

– Alltså han påstod först att han var 22, men jag tyckte att han såg äldre ut än så. Han såg ut att vara i 30-årsåldern. Samtidigt betedde han sig väldigt omoget, som ett barn. Som någon som var yngre än mig, har hon sagt.

Olika domar i tingsrätt och hovrätt

Fallet ledde till polisutredning: Där påstod den misstänkte att han bara var 16 år. Tingsrätten ansåg att det var styrkt – då blev straffet ungdomsvård.

Hovrätten å sin sida menade att den dömde var över 21. Då blev straffet fängelse i 1,5 år– samt utvisning ur Sverige.

Nu har alltså Högsta domstolen, HD, konstaterat att mannen med största sannolikt är över 20 år gammal. Därför blir straffet fängelse i ett år och tre månader. Han ska även utvisas från Sverige under fem års tid, skriver DN.

Julia har tidigare berättat i Expressen:

– Jag hoppas att han döms som en vuxen person. Han har ljugit om sin ålder tidigare. Jag hoppas att ingen annan råkar ut för samma sak som jag.

Artikeln uppdateras

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.