Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägg rasade – två byggarbetare döda

Enligt räddningstjänsten har två människor omkommit i olyckan.
Foto: LÄSARBILD

Två män har omkommit efter att en 50 ton tung vägg rasat vid en byggarbetsplats i Stockholm.

Ytterligare en person har förts till sjukhus.

Hur olyckan kunde inträffa är fortfarande oklart.

FAKTA

FAKTA

Sedan år 2010 har drygt 200 personer dött av skador på jobbet. Flest dödsfall har skett inom byggindustrin (42 dödsfall), tillverkningsindustrin (36), transport och magasineringsföretag (31) samt jordbruk, skogsbruk och fiske (30). Siffrorna är från augusti i år.

Sett över tid har antalet dödsfall minskat kraftigt. Enbart under år 1984 dog 159 personer i arbetsolyckor, vilket kan jämföras mot 33 förra året.

Källa: TT.

Strax efter klockan 09 på tisdagsmorgonen larmades räddningstjänst och polis till byggarbetsplatsen i Hjorthagen, Stockholm.

På platsen där olyckan inträffade byggs ett värmeverk åt företaget Fortum.

En 50 ton tung vägg hade då rasat. Ulf Thollén, ledningsoperatör vid Stockholms räddningscentral, beskriver larmsamtalet som "kaotiskt".

– Någon ringer in och säger att en stor vägg på minst 50 ton har rasat, och man hade tre skadade när man ringde in, säger han.

Ett vittne berättar för TT:s reporter att han var på väg att avsluta sitt arbetspass när han plötsligt hörde en ordentlig smäll. Enligt vittnet var det en stor, plåtliknande vägg som ramlade över en skylift där en person arbetade. Smällen fick hela skyliften att ramla ned över två personer på marken.

Senare kom beskedet att två personer omkommit i på plats efter olyckan.

En tredje person, en man i 30-årsåldern, fördes till Karolinska universitetssjukhuset med allvarliga skador. Den skadade mannen har livshotande skador och vårdas på intensiven.

– Vi har drabbats av en mycket allvarlig arbetsplatsolycka där två personer tyvärr har omkommit, den tredje är nu under operation, säger Anders Egelrud, vd för Fortum Värme.

På tisdagskvällen var mannens tillstånd fortfarande livshotande.

Arbetade med montagedelen

De omkomna männen och den skadade var utländska arbetare, uppger Daniel Eriksson, regionalt skyddsombud på Elektrikerna, som talat med en vän till ett av offren.

Enligt flera uppgifter på tisdagen kommer de som drabbades av olyckan från Polen.

– Vi för dialog med deras arbetsgivare och vi vet ännu inte om polisen har varit i kontakt med de anhöriga, så av respekt för de anhöriga vi vill vi inte gå ut med nationalitet än, säger Alexandra Svenonius, presschef på Fortum Värme.

Daniel Eriksson har fått berättat för sig att männen arbetade med att montera en vägg kring ett värmeelement när olyckan inträffade.

– Exakt vad som har hänt vet vi inte. Vi vet att de arbetade med montagedelen av det här bygget, där man monterar olika delar till själva kraftvärmeverket, säger Alexandra Svenonius.

– Vi avvaktar polisens utredning, innan vi har fått mer information från dem kan vi inte säga vad som har hänt.

Ska utreda olyckan

I snitt arbetar 800 personer på platsen varje dag, uppger företagets presschef Per-Oscar Hedman. Hur många som befann sig där när olyckan inträffade kan han inte svara på.

– Det viktigaste för oss nu är förstås att få tag på anhöriga och underrätta dem, ta hand om kolleger som befann sig här och informera internt, säger han.

Polisen hade under tisdagen inte kommit i kontakt med de anhöriga till männen.

– Så länge vi inte har fullständig identitet är det inte möjligt. Vi måste vara säkra på att det är rätt personer, säger Kjell Lindgren, pressinformatör vid Stockholmspolisen.

Vid sidan av Arbetsmiljöverkets och polisens utredningar sätter Fortum nu i gång med en egen.

– När utredningarna är klara kan vi veta vad som har inträffat, vilka brister som varit, eller om det bara är en mycket tragisk olyckshändelse. Nu har vi inrättat en krisjour som kommer att finnas kontaktbar här 24 timmar om dygnet, säger Anders Egelrud.

Arbetet avbryts

Det är ett byggföretag som bygger värmeverket åt Fortum och den använder sig i sin tur av runt 50 olika underentreprenörer. Vilka som kan hållas ansvariga för olyckan beror på vad som har hänt, enligt Per-Oscar Hedman.

– Det vi koncentrerar oss på nu är att vi har två personer som har avlidit och en som är allvarligt skadad. Vi behöver ta hand om dem och deras familjer och vi behöver ta hand om deras kolleger. Sedan behöver vi parallellt med det ta reda på vad som har hänt, säger Hedman.

Arbetet på platsen har avslutats för dagen och de anställda har skickats hem. Expressens reporter på plats, Evelina Dahlberg, beskriver stämningen på byggarbetsplatsen som dyster.

En reporter på TT försökte prata med några av arbetarna på platsen, men de hade blivit tillsagda att inte säga något. Enligt Anders Egelrud kommer arbetet att återupptas när man säkrat det som krävs för utredningarna, och det avgör polisen.

Polisen skriver på sin hemsida att de har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Enligt deras informatör på olycksplatsen, Kjell Lindgren, kommer de nu att genomföra tekniska undersökningar och hålla förhör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.