Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägar har rasat under regnmassorna i ovädret

Kraftiga översvämningar i Örnsköldsvik orsakade djupt hål
I Örnsköldsvik uppstod ett djupt hål i en bilväg.
Foto: Privat
Maria Grzelczak bor i närheten, och oroades för att vägen inte hade stängs av när det började skymma.
I Umeå har regnmassorna orsakat översvämningar på flera håll.
Foto: Läsarbild

SMHI har utfärdat klass 1-varningar på flera håll i landet efter att resterna från orkanen Zeta dragit in över Sverige.

I Västerbotten och Norrbotten har varningar om stora regnmängder utfärdats.

På måndagskvällen kom larm om att en väg i Örnsköldsvik håller på att rasa.

Strax efter 18 larmade en inringare till räddningstjänsten att länsväg 1075 vid Gideå, i Örnsköldvik, håller på att rämna.

– Personen har sett att vägen börjar ge vika vid en å, och har själv lyckats blockera trafiken tills vidare. Vi är på väg för att spärra av tills Trafikverket kommer och tar över, säger Viktor Kvanne, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Till Trafikverket har det kommit flera larm om händelser till följd av regnovädret under dagen.

På väg 1067 i Arnäs, är vägen helt avstängd efter att den översvämmats. Det går inte att passera, skriver Trafikverket på sin hemsida, vilket leder till mycket stor trafikpåverkan.

Vattenmassorna klöv väg på mitten

E4 mellan Nordmaling och Örnsköldsvik är också översvämmad. Där råder en tillfällig hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen.

Under måndagen orsakade de kraftiga vindarna strömavbrott i Västerbotten som lämnade tusentals personer strömlösa, skriver SVT.

Tidigare på dagen klöv vattenmängderna igenom en bilväg i Örnsköldsvik, på Harnacken i Svedjeholmen, där Mariola Grzelczak bor. Det har Allehanda tidigare rapporterat om.

– Först såg jag att det gick vatten genom vägen, och några sekunder senare såg jag ett djupt hål i vägen. Vägen började gå sönder, det föll ner bitar av den, säger hon.

Inför kvällningen började hon oroa sig för att bilar ovetandes skulle köra ner i hålet, och började varna grannar i området. De hjälptes åt att placera en bänk över vägen för att hindra trafiken.

– Om någon skulle köra på vägen när det blir mörkt kan det bli en stor katastrof. Det har aldrig varit så här mycket vatten här, säger Mariola Grzelczak.

Umeåborna uppmanades stanna inomhus

I Umeå har räddningstjänsten uppmanat invånarna att hålla sig inomhus på grund av ovädret.

Stanna hemma om du kan tills ovädret är över. Om du måste åka, undvik vägar med tunnlar. Värst drabbade områden är Mariehemsängarna, Djupbäcken på Haga, Tvärån och Rödäng”, skriver kommunen på sin hemsida.

Bland annat har Holmsundsvägen stängd av i båda riktningar mellan Nytorgsgatan och Rothoffsvägen, och väntas inte öppna igen förrän på tisdagsmorgonen.

Massiva vattenmängder stoppar trafiken: ”Rejält stökigt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.