Våg av butiksbränder i Södertälje

Publicerad
Uppdaterad
Fyra butiker i Södertälje eldhärjades under natten och morgonen.
Allt tyder på att bränderna är anlagda - och en vänsterextrem grupp misstänks ligga bakom attentaten.
- Det börjar likna attentat, det är värden för många, många miljoner som har gått upp i rök, säger länsvakthavande i Stockholm.
Polisen har startat en förundersökning om grov mordbrand.
Den vänsterextrema gruppen Global intifada har bara för några dagar sedan delat ut och affischerat med flyglad som uppmanar till att bränna ner butiker. Hoten har inte riktats direkt mot några av de butiker som nu brunnit, men ledningen för Willys informerade personalen på sina två butiker i Södertälje om de allmänna hoten tidigare i veckan.
Anledningen till att gruppen Global Infada ger sig på just matbutiker sägs vara att butikerna säljer amerikanska varor. Global Intifada har tidigare gjort sig kända för brandbomber. 2006 tog gruppen på sig flera brandattentat eller försök till anlagda bränder. Vid försvarets materielverk hittades flera brandbomber och två diplomatbilar eldhärjades.
Säpo vill inte bekräfta misstankarna mot nätverket.
– Det är för tidigt att säga, säger Åsa Hedin på säkerhetspolisen.
Men man kommer att jobba med bränderna i Södertälje.
– Det har ju varit några bränder tidigare. Vi följer händelseutvecklingen. Det måste vi ju göra, säger Åsa Hedin.
Hon känner till de flygblad och brev som delats ut i Södertälje där Global Intifada uppmanat till brandattentat mot butiker som säljer amerikanska varor.
– Det är ju en grupp som det finns en hel del uppgifter om. Vi vill inte diskutera enskilda operativa ärenden, men vi samarbetar med polismyndigheten i Stockholm om det här ärendet i Södertälje, säger Åsa Hedin.

Larm på larm

Första larmet kom klockan 00.15 från Willys i Weda-området, nära E 4. Knappt 20 minuter senare brann det även i en Ica-butik i närheten.
- Helt plötsligt var det övertänt. Det vällde ut rök genom fönstren redan innan jag såg lågorna. Butikerna ligger ungefär 300 meter ifrån varandra så det var rök överallt, berättar ett vittne för Expressen.se.
Klockan 03.49 kom ett tredje larm, om rökutveckling från en butik i området Saltskog.
- Willys är helt förstört och även större delen av Ica-butiken är uppbränd. När första polispatrullen kom såg man hur lågor slog upp genom plåttaket på Willys-butiken och därifrån kunde de även se hur det börjat brinna på Ica, berättar Magnus Käck.
Rök har även spridit sig till andra butiker och arbetsplatser i det komplex, en ombyggd industrilokal, där Willys är inhyst. Endast en mindre tillbyggnad på Ica-butiken ska ha klarat sig.

Personalen släckte själva

Klockan 6.30 i morse kom larmet om den fjärde branden. Den här gången var det Willys i Södra hamnen som brann. Personalen på Willys som kom till jobbet på morgonen, upptäckte branden och kunde påbörja släckningsarbetet.
– De hade i princip redan släckt branden när vi kom dit, säger Per Hultman, brandingenjör på Södertörns brandförsvar.
Willysbutiken i Veda är totalförstörd.
– Nu jobbar vi med att rädda den köpgalleria som ligger där, säger Per Hultman.
Den andra branden i ordningen, vid ICA-butiken på Bergholmvsvägen är under kontroll.
– Den butiken är också totalskadad. Den har helt enkelt brunnit ner, säger Per Hultman.
Den tredje branden i en butik mitt inne i Salskogs centrum är även den under kontroll och i princip släckt. Där jobbar brandförsvaret med en takbrand som uppstått i en intilliggande centrumbyggnad.
Per Hultman vill inte förekomma de tekniska brandutredningar som nu kommer att följa, men har är rätt säker på att bränderna mycket riktigt är anlagda.
– Att fyra butiker i Södertälje brinner under samma natt - det är ju väldigt osannolikt att det skulle vara något annat än anlagt.

100-tal brandmän

Mellan 75 och 100 brandmän från hela Stockholms län, delar av Uppsala län samt Nyköping bekämpade bränderna, främst genom att försöka hindra dem från att sprida sig.
Försäkringsbolag kommer att värdera kostnaderna som sannolikt uppgår till mångmiljonbelopp, enligt länsvakthavande polisbefälet i Stockholm Lennart Sjöstrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag