Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våg av bluff-sms från "Coop" är bedrägeri

Per Bergqvist, 50, fick sms:et som påstods vara från Coop. Nu vill han varnar andra. Foto: Privat
Här är sms:et du ska passa dig för. Foto: Privat
<p>Polisen varnar för vågen av bluff-sms.</p>Foto: Polisen

Tusentals kan ha fått det sms som påstås vara från Coop, men som polisen nu misstänker är från bedragare. Bara genom att klicka på länken i sms:et kan man råka riktigt illa ut, säger Anders Olofsson på polisens bedrägerienhet.

– Öppnar man det kan det röra sig om skadlig kod.

– Det var uppenbart att de ville få tag på mina kontouppgifter, säger Per Bergqvist, som fått sms:et och klickade på länken.

Bluff-sms från en avsändare som påstår sig vara Coop går nu runt i omlopp. Nu varnar både polisen och Coop för sms:en, som alltså inte kommer från matbutiken.

”Den som lockas att klicka på länken kan bli lurad in i olika avtal och abonnemang, vilka betalas med de kortuppgifter man lurats att lämna. Kortuppgifterna kan även användas för obehöriga köp” skriver polisen på sin Facebooksida.

Kan vara farligt bara att klicka på länken

I sms:en kan det exempelvis stå: "Du är i finalen. Få presentkort värde 8000 kr från Coop. Klicka här för att bekräfta din finalplats."

I dagsläget är det svårt att veta hur många som fått sms:et, men enligt Anders Olofsson på polisens bedrägerienhet kan det röra som om väldigt många.

– Det är massor som hör av sig som är osäkra på om det är något som Coop står bakom. Vi vill påtala att de inte gör det. Även om man inte lämnar ut några personuppgifter finns det faror med att bara klicka på länken. Öppnar man det kan det röra sig om skadlig kod. Dessutom bekräftar man ju att ens mobil eller e-post fungerar, säger han.

Svårt att stämpla det som ett brott

Det är inte första gången som polisen ser sms som dessa. Bland annat råkade Coop ut för något liknande för ungefär ett år sedan. Även Ica har utsatts för sms där de påstås vara avsändaren. Skulle man råka ut för bluffen är det ofta svårt att stämpla det som ett brott, menar Olofsson.

– Ibland framstår det som att man vunnit något, men det är chansen att vara med i något som sms:et egentligen syftar till. Många hamnar i abonnemang som är svåra att ta sig ur. Då rör det sig snarare om konsumentärenden. Dessutom finns avsändaren ofta utanför Sverige, vilket gör det ännu svårare.

Går folk på sådana här bluffar?

– Ja, det gör man. Vi är lättlurade och trots att vi varnar gång på gång drabbas människor av dessa bluffmakare.

"Uppenbart att de ville åt mina kontouppgifter"

Per Bergqvist, 50, från Sölvesborg är en av dem som fått sms:et som påstås vara från Coop. Han klickade på länken och förstod då direkt att det handlade om en bluff.

– Jag fick sms:et i lördags och man kunde ju se på länken att det inte var från Coop. När jag klickade på den kom jag till en sida vars syfte helt uppenbart var att få tag i mitt kontonummer, säger han.

Han vill, likt polisen och Coop, nu varna andra för sms:et.

– Man tycker att det är tråkigt för de här sms:en kommer ju hela tiden. Det räcker med att det är några få som går på det. Om erbjudandet är för bra för att vara sant så är det ju oftast det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.