Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Våren kommer till Sverige nu i veckan

Det blir milt väder över landet under veckan. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Foto: OKÄND

I veckan kan man få vårkänslor på flera håll i Sverige. I södra Sverige är våren snart här men det är för tidigt att säga när den kommer till resten av landet.

– Den här veckan och nästa verkar det gälla mildare väder över hela landet, säger meteorolgen Johan Groth.

Det finns några delar längst ner i södra Sverige som inte hinner få vinter i år, meteorolgiskt sätt, berättar Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

– Längst ut i söder, i västra och södra Skåne, blir det nog vår nu eftersom det inte varit någon riktig vinter där i år och det ser heller inte ut att bli någon. 

När kommer våren?

– Jag går på när fåglarna kvittar och krokusen kommer, men vi är hysteriska i detta land på att använda metrologiska precisioner, säger Johan Groth.

– Det är möjligt att det blir vår inom en vecka i söder, men i övrigt är det jättesvårt att säga. 

Det har varit några milda dagar på flera håll sistonde och den närmaste prognosen ser åtminstone ut att fortsätta så. 

– Det ser ut att bli ganska milt under den här veckan. Man kan väl säga att det är lite vår-feeling i luften i delar av landet om prognosen stämmer. 

Framförallt under andra halvan av veckan blir det plusgrader och till och med lite sol på sina håll. 

– Men det är nog för tidigt för att säga att våren är här. Definitivt är det ju vinter i större delar av landet, även om det ser ut att bli tillfälligt milt nu. 

Förväntas det komma någon mer snö?

– Det ser knappert ut. Relativt sett ser det ut att vara ganska nederbördsfattigt över stora delar av Sverige. Däremot i fjällen kommer det vara ganska molningt i långa perioder med en del snöbyar. 

Problemet med is och halka som det varit mycket av i södra Sverige kommer det bli ganska besvärligt av framåt veckan i Norrland. Prognosen säger att det blir plusgrader under dagtid men fryser på nattetid. 

– Det är inte så bra när det blir sådana här korta perioder av plusgrader. Då blir det väldigt isigt så det kan nog bli lite besvärligt minst sagt, säger Johan Groth. 

Såhär ser helgens väder ut just nu

Norrland: Ser ut att bli ganska dåligt väder i fjällen med mycket moln och eventuellt byar av snö. Kan periodvis komma en del blötsnö i södra fjällen. Något snöfall kommer också att passera öster ut över norra Norrland. Temperaturen kommer ligga nära nollgradigt. I mellersta och södra Norrland kommer det nog ligga på plusgrader dagtid. 

 

Svealand: Ser ut att bli mestadels uppehållsväder i helgen. Periodvis en hel del sol och milt. Uppemot runt fem plusgrader på dagarna. Nattetid kan det fortfarande sjunka under nollgradigt. 

 

Götaland: Får också en mild helg. Run fyra till sju grader, kanske åtta grader någonstans. Troligtvis  håller det sig på plussidan även nattetid. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!