Vädjan till Löfven om fängslade förläggaren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven mötte Kinas president Xi Jinping 2015. På måndag är det dags igen.
Foto: SVEN LINDWALL
Förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina.
Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI

På måndag träffas statsminister Stefan Löfven (S) och Kinas president Xi Jinping.

Angela Gui ber nu Löfven att ta upp den förmodade kidnappningen av Gui Minhai – hennes far som suttit fängslad i Kina i mer än 600 dagar.

– Det är att svårt att veta om han fortfarande är vid liv, säger hon till TT.

Löfven kommer att träffa Xi Jinping när statsministern anländer till Peking på måndag. Mötet blev definitivt klart i helgen och sker i Folkets stora sal, sammanträdesplatsen för Nationella folkkongressen, vid västra sidan av Himmelska fridens torg.

Det blir andra gången som Stefan Löfven och Xi Jinping ses i Kina. För drygt två år sedan då statsministern senast var på besök fanns mänskliga och fackliga rättigheter liksom dödsstraff på mötesagendan.

Ämnet mänskliga rättigheter är högaktuellt även nu, på grund av fallet med bokförläggaren Gui Minhai som sedan oktober 2015 sitter fängslad i Kina utan rättegång.

Ber om hjälp

– Jag vill att statsministern och delegationen gör sitt bästa för att min far ska släppas omgående. Om han inte släpps hoppas jag åtminstone på att han ska få tillgång till juridiskt ombud, konsulära besök och så klart att jag ska få kontakta honom regelbundet och då prata svenska med honom, säger dottern Angela Gui till TT.

Hennes far drev ett förlag i Hongkong som ger ut populärlitteratur bland annat med känsligt material om just Xi Jinping och den högsta kinesiska ledningen.

Vid en semesterresa i Thailand sågs Gui Minhai försvinna med en okänd man och kort därefter försvann även ett par av hans kolleger spårlöst. Ett par månader senare framträdde han i statliga tv-kanalen CCTV och Gui Minhai hävdade då att han återvänt till Kina på grund av ett tidigare trafikbrott.


LÄS MER: Jojje Olsson: Sätt press på Kina, Löfven


Var Gui Minhai befinner sig nu och hans fysiska status är helt okänt. Dottern har under en lång tid fört en förtvivlad kamp för att hennes far ska släppas.

– Det är svårt att sätta ord på en sådan här upplevelse. Nu har det gått ett år sedan vi senast hördes. Han ringde mig i juni förra året och sa på engelska att jag skulle sluta dra offentlig uppmärksamhet till hans "situation", som han kallade det. Det lät lite som att han läste innantill, säger Angela Gui.

– Jag vet att tjänstemän från svenska ambassaden i Peking träffade honom i september, men nu är det svårt att ens veta om han fortfarande är vid liv.

Tröttsam kamp

TT: Hur är det att bedriva den kamp som du så länge tvingats att göra?

– Det är tröttsamt. Jag har blivit mycket mer offentlig än jag känner mig bekväm med. Men jag hoppas att det är värt det.

TT: Har du upplevt att det politiska trycket på Kina från Sverige har varit tillräckligt?

– Jag hoppas alltid så klart att det går att göra mer.

Bakgrund: Gui Minhai

2015

17 oktober. Gui Minhai som är född i Kina men bosatt i Hongkong ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.

20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.

13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.


2016

17 januari. I en tv-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.

24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.

4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.

25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.

24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.

Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.

13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.