Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan till föräldrarna: Håll era barn hemma under ledigheten

Stockholm stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L)
Foto: Stockholms stad / Stockholms stad
Vädjan till föräldrarna i Stockholm: Håll era barn hemma under julledigheten. Obs: Genrebild.
Foto: Colourbox / WEEDEZIGN

Trycket på förskolepersonalen har skenat i takt med ökad sjukfrånvaro under hösten, enligt Stockholm stad. Nu skickas en vädjan till föräldrar om att hålla barnen hemma under julledigheten.

Ska du resa bort i jul?

Den eskalerade smittspridningen har fått sjukfrånvaron bland personalen på förskolorna i Stockholms stad att öka. Nu vädjar Stockholm stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) om att föräldrar som har möjlighet ska låta sina barn stanna hemma under jul- och nyårsledigheten.

– Sjukfrånvaron har ökat bland våra medarbetare under pandemin och under hösten. Det gör att de medarbetare som är friska och kan jobba är väldigt hårt belastade, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Alla föräldrar med förskolebarn i Stockholm stad kommer att få mejlet med vädjan, som Smedberg-Palmqvist kommenterar som ett ”ovanligt grepp”.

”Till de som inte måste”


— Vi har inte några andra medel att ta till än en vädjan. I den här svåra tiden tror jag att vi måste våga ta ovanliga grepp, som det här, för att hantera situation, säger Smedberg-Palmqvist.

Hon fortsätter:

— Självklart ska de som jobbar i exempelvis mellandagarna kunna lämna sina barn på förskolan. Den här vädjan riktar sig till de som kan låta barnen vara hemma och inte måste lämna dem på förskolan.

Återhämtning

Skolborgarrådet understryker att förskolorna och fritidshem måste kunna fortsätta vara öppna framöver och för det behöver personalen få möjlighet till återhämtning — som har efterfrågats av många medarbetare under den senaste tiden.

— Det är verkligen min förhoppning att den här vädjan ska ge effekt och att föräldrar som kan ha barnen hemma under ledigheten, men som kanske tänkt låt de gå till förskolan ändå, ska tänka om, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Stockholm stad är inte först ut med en sådan här vädjan. I Karlskrona vädjade kommunen i november om att hålla förskolebarn hemma under jul- och nyårsledigheten, enligt SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.