Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan: Ta ditt ansvar, ta vaccin

Väg risken med att bli smittad av corona kontra risken att ta ett vaccin, säger Farshid Jalalvand.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Det finns bara en sak som verkligen kan sätta stopp för smittan: Vaccinen. 

Det säger Cherin Kamil, verksamhetschef på infektionskliniken i Västerås. 

Nu har hon en uppmaning till alla som tvekar på att ta ett vaccin:

– Ta vaccinet så snart du blir erbjuden och se det som en gåva. Det kommer ta oss ur den här mardrömmen.

På torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten var Socialstyrelsens prognos dyster: 20 av 21 regioner har rapporterat en förväntat försämring av läget. Av de 675 iva-platser som finns tillgängliga i landet, är alla fyllda utom 148. I Stockholm är platserna fyllda till 99 procent. 

”Det är ett bekymmersamt läge för Sverige”, sammanfattade Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell. 

Dagen efter skickade en av landets regioner, Västmanland, ut ett pressmeddelande där de larmade om den allvarliga situationen. 

Larmet: ”Så här kan vi inte fortsätta”

Avsändaren är Cherin Kamil, verksamhetschef på infektionskliniken i Västerås. 

Så här kan vi inte fortsätta. Vi ser ännu ingen inbromsning av antal patienter som kommer till oss. Vi måste hjälpas åt att få stopp på smittspridningen annars riskerar många fler bli sjuka i covid-19”, skriver hon.

I ett telefonsamtal berättar hon hur en allt mer pressad sjukvård nu ställer sitt hopp till vaccinen. 

– Den stora bromsen för att stoppa covid är vaccinet. Det är därför viktigt att vi kommer i gång att vaccinera snabbt och sedan genomföra det hela på ett effektivt sätt. Jag välkomnar det här vaccinet och tycker det är helt otroligt att forskare världen över har tagit fram ett vaccin på så kort tid. Det verkar dessutom vara väldigt effektivt. 

Flera tvekar

Men siffror visar att det finns en tveksamhet bland svenskarna till vaccinet. En undersökning från Kantar Sifo i början på december visade att över 50 procent är oroliga för biverkningar. Då tillfrågades 1.400 personer. Novus gjorde en liknande undersökning i slutet på november, som visade att var fjärde person säger nej till ett vaccin. 

Cherin Kamil tycker att sjukvården måste bli bättre på att informera och ge människor kunskap om vaccinen:

– Så att de kan fatta ett grundat beslut. Det finns en uppfattning om att: ´Jag är ung och frisk´, så kanske är det bättre att jag får covid, än att jag vaccinerar mig. Men även unga och tidigare friska kan bli allvarligt sjuka i covid, och vi nås ständigt av information att vissa personer, även efter en lindrig covidinfektion, drabbas av långvariga symtom. 

Kamil tycker att man har ett ansvar att ta vaccinet. I sitt pressmeddelande skriver hon:

Att ta sitt solidariska ansvar och vaccinera sig när vaccinet erbjuds brett i länet är att rädda liv. När vi är vaccinerade kommer vi kunna återgå till det sociala liv vi alla saknar. Jag ser fram emot en vår och sommar där vi kan träffa nära och kära under normala former”. 

Uppmaningen till svenska folket

Expressen har tidigare rapporterat att vaccinsamordnaren Richard Bergström, lämnat besked att fem miljoner svenskar kan vara vaccinerade före första juni. Det skulle innebära att flockimmuniteten är nådd, enligt matematikprofessorn Tom Britton. 

Farshid Jalalvand är forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet. Han har tidigare pratat om vaccin och oron folk känner. Han menar att om allt för många inte vill ta ett vaccin, så kan det dröja flera år innan vår tillvaro förändras från hur den ser ut nu.

– Det kan leda till restriktioner i tre till fyra år till, tills vi når flockimmunitet, men har förlorat flera människoliv på vägen, sa han då. 

Cherin Kamil, på infektionskliniken i Västerås, har till sist en uppmaning till alla de som tvekar:

– Ta vaccinet så snart du blir erbjuden och se det som en gåva. Det kommer ta oss ur den här mardrömmen. Vi har avstått från så mycket under året och vi vill återgå till det liv vi hade före pandemin. 


Se minidokumentären om hur vaccinationstäckningen skiljer sig åt i samhället. Folkhälsomyndigheten har identifierat tre grupper med låg vaccinationsgrad.
Ryssland uppmanar sina medborgare att inte dricka alkohol på två månader efter att de har vaccinerat sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.