Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan i Åre: Smittan ökar här – sluta festa

ÖP rapporterar direkt från backen i Åre.
Nu utvidgar regionen smittspårningen bland personalen på skidorterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: BILDBYRÅN

Smittspridningen ökar på skidorterna.

Nu vädjar de lokala regionerna skidåkarna att avstå från att festa.

Samtidigt går Stockholmarna in i sin sista sportlovshelg.

– Vi ser en del orosmoln, säger Annika Ersson tillförordnad smittskyddsläkare i region Jämtland och Härjedalen.

Polisen i Åre stängde ner en fest med ett hundratal deltagare under onsdagen. 

I Vemdalen tvingades ett hotell stänga efter ett lokalt coronautbrott. Ett tiotal anställda hade då smittats, enligt Storhogna högfjällshotell.

Smittspridningen ökar på skidorterna. I Åre har covid-19 tagit sig in bland personalen på flera olika arbetsplatser, berättar Annika Ersson, tillförordnad smittskyddsläkare i region Jämtland och Härjedalen.

– Vi har en ökande smitta precis som största delen av landet, ökningen ter sig ha mattats av något sedan förra veckan. Men sedan har vi ju en del orosmoln, säger hon

”Väldigt oroande”

Arbetsplatserna i Åre har ofta personal som är ung och socialt aktiv. Ofta har de delat boende.

– Det förekommer stora fester här – det kanske inte är unikt för Åre att det gör det på sportloven, men det är väldigt oroande, säger Annika Ersson.

– Jag vet inte hur vanligt det är med fester med hundra personer, om det var ett unikum eller om det sker fler tillställningar av det slaget som vi inte känner till. Det kan man ju förmoda att det gör.

För att stoppa smittan växlar regionen upp testningen bland personalen i turistbranschen. Målet är att smittade ska sitta i karantän.

– Under veckan som kommer utvidgar vi smittspårningen ytterligare och provtar ännu bredare.

vi måste hålla ut lite till, säger hon, säger Annika Ersson tillförordnad smittskyddsläkare i region Jämtland och Härjedalen.
Foto: REGION JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

Polisen förstärker

Annika Ersson vädjar nu till alla i Åre att ta ansvar, hålla avstånd och följa reglerna och rekommendationerna som finns. 

 – Jag förstår att det är svårt att vara ung och följa tråkiga restriktioner månad ut och månad in, men vi måste hålla ut lite till, säger hon.

Här ökar smittan

Antalet sjuka i covid-19 ökar runtom i Sverige. Det uppger Folkhälsomyndigheten i sin senaste veckorapport. 

Förra veckan ökade fallen i 14 av de 21 regionerna jämfört med vecka 7, med en statistiskt säkerställd ökning i 12 regioner. I dessa ingår både Dalarna, Jämtland Härjedalen och Norrbotten – där flera populära skidorter finns.

Kriminalkommissarie Sten Sundin vid polisen i Jämtland säger att de har ökade resurser i flera skidorter under sportlovsveckorna.

– Det kommer väldigt mycket människor och då blir det ju ett ökat tryck av många skäl. Vi rustar oss för att finnas i trafiken för att kunna respondera på ordningsstörningar, säger han.

Han hoppas att tillslaget vid onsdagens fest med ett hundratal personer avskräcker andra från att arrangera liknande fester.

– Det var i grövsta laget, säger han.

Turisterna: Därför åker vi till Åre trots pandemin

Hör hur Hanna, Ella och Erik upplever situationen i fjällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.