Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vädervarning: Nu drar snöstormen in över oss

Foto: HANNES BERGDAHL
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ett kraftigt snöoväder från Island drar in över Sverige under dagen.

SMHI har utfärdat den allvarligaste stormvarningen, och varning är även utfärdad för snöfall i de sydliga landskapen.

I Norrbotten blev 1500 strömlösa på grund av blåsten och Trafikverket har stängt flera vägar.

– Det är ett komplicerat väderläge med först hård vind och sedan snöfall, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det är ett djupt lågtryck från Atlanten som drar upp hårda sydvindar och i kväll kraftigt snöfall. Ovädret hade tidigt på måndagen kommit in över Norge.


https://twitter.com/Meteorologene/status/952793437937553409?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.yr.no%2F

Stormvindar och sedan snö till kvällen

I fjällkedjan har SMHI utfärdat klass 2-varning för stormstyrka, det vill 25 meter per sekund. Varningen gäller i södra Jämtland och norra Lapplandsfjällen, i Västerbotten och Norrbotten.

Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen och SMHI beskriver det så här:

"Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka."

– Det kommer att vara blåsigt ända fram till tisdagen, men det kulminerar i dag. Den är inte läge att ge sig ut i fjällkedjan under dagen, och man bör följa väderleksuppdateringarna noga, säger meteorologen Johan Groth i Expressen TV på måndagsmorgonen.

Redan vid 10.30 på förmiddagen rapporterades om strömavbrott för 1500 kunder i Noorrbotten. Jokkmokk var värsta drabbat, skriver Norrbottens Media.


https://twitter.com/SMHIvader/status/952806503156723713

Mitt på måndagen närmar sig det första snöfallet de västligaste delarna av Svealand, och framåt kvällen har det även dragit in över Västkusten och södra Götaland.

Risk för snödrev och stök i trafiken

Längs kusterna i söder blir det inslag av regn, men från Götalands inland och norrut kommer det att snöa ihärdigt.

SMHI utfärdar klass 1-varningar för snöfall i Halland, Västra Götaland, Jönköping, Kronoberg, Örebro och Värmlands län. I Värmland väntas 10-15 centimeter snö, lokalt mer. I Halland och Västra Götaland väntas 5-10 centimeter snö.

Även i Dalarna (utom fjällen) och Västernorrland varnas för snöfall, 5-10 centimeter. Men hit kommer snön först under tisdagen.


https://twitter.com/SMHIvader/status/952812594007564288

Det kan med andra ord bli besvärligt på vägarna i kväll. I Dalarnas län ligger en varning för hård vind och snödrev. Den gäller Dalafjällen.

Trafikverket beslutade på måndagen att stänga av väg 531 från Mittådalen till Ljungdalen i Jämtlands län och väg 95 från Merkenes till norska gränsen i Norrbottens län. Orsaken: hårt väder.

– Vi är förberedda på att det kommer att bli lite bekymmersamt under kvällen och natten. Vi är förstås ute och skottar och saltar men det är även upp till bilisterna att anpassa körsättet efter väglaget för att undvika olyckor, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

Snöfallet fortsätter över Mellansverige

Snöområdet drar sedan långsamt vidare österut över Sverige och kommer att ligga över mellersta Sverige under tisdagen och även onsdagen. Högtrycket öster om oss försöker hålla emot och bromsar lågtrycket. Därav den komplicerade vädersituationen.

I Mälardalen väntas en dryg decimeter nysnö under tisdagsdygnet, och ytterligare en halv under onsdagen. Det kommer även att vara fortsatt blåsigt i samband med snöandet, och även om temperaturen ligger runt noll så kommer det att kännas kallare i vinden.


Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet, spår kallare väder och snötäcke över i princip hela landet när lågtrycken dragit bort i slutet av veckan.
Foto: YLWA YNGVESSON

Enligt Johan Groth kommer det framåt helgen att vara vintriga förhållanden över i princip hela landet.

– Det kan komma in ett nytt ettrigt nederbördsområde över södra Sverige på torsdag, så i slutet av veckan kan vi ha snötäcke även där, och då blir det även kallare, säger Groth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.