Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera döda efter snöstormen i Västernorrland

Räkna med fortsatta trafikproblem i dag i bland annat Västernorrland, Gävleborg och Uppland. Tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå är avstängd fram till lördag morgon. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Delar av tågtrafiken längs Norrlandskusten låg fortfarande nere på fredagsmorgonen. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES ANDREAS L ERIKSSON
Snökaoset fortsätter i Norrland och sprider sig söderut ned över Upplandskusten där varning är utfärdad. Foto: Privat

 

I Västernorrland har totalt fem personer, alla i 70-årsåldern, anträffats avlidna efter snöovädret som rasat i området de senaste dagarna. Om dödsfallen har ett direkt samband med ovädret är oklart.

Tre av de påträffade personerna hittades alla utomhus i närheten av sina bostäder. Enligt lokalpolisen handlar det troligen om sjukdomsfall, men detta är ännu inte utrett.

– Att man hittar tre avlidna äldre personer utomhus samma morgon i samma län, det är ovanligt, säger RLC-befäl Peder Nilsson vid polisen i Västernorrland. 

Tre av dödsfallen blev kända på fredagen. Den första döda personen påträffades vid 07.30-tiden på fredagsmorgonen sedan hittades de andra två döda fram till 09.30, skriver Allehanda.

Ska fastställa dödsorsaken

 

– Polisen fick information under morgonen om att tre äldre personer hittats avlidna utomhus, uppger Liv Fahlén vid polisen.

Hon fortsätter:

– Det rör sig om tre separata fall och personerna har hittats i närheten av sina bostäder.

De avlidna personerna har förts till sjukhus för att man ska kunna fastställa dödsorsaken.

Polisen är i övrigt förtegen med detaljer om de tre dödsfallen. 

Är det så att de frusit ihjäl eller fått något över sig i samband med ovädret?

– Det kan jag inte svara på. Det är det vi måste titta på nu.

Dödsfallen har inträffat på tre olika orter. Polisen misstänker inte att något brott ligger bakom dödsfallen, utan bedömer att det kan vara sjukdomsrelaterat.

– Ett av dem var troligen en hjärtinfarkt i samband med snöskottning, säger Josef Wiklund, chef för Lokalpolisområde Medelpad, till SVT Västernorrland.

I ett annat fall tror man att dödstillfället ska ha varit redan i höstas. 

– Anhöriga fattade misstankar när de såg att det inte var skottat på uppfarten, säger närpolischef Kjerstin Svedberg till SVT. 

Peder Nilsson, RLC-befäl, säger att man ännu inte kan fastställa dödsorsak, men menar att upptäckterna är ovanliga.

– Att man hittar tre avlidna äldre personer utomhus samma morgon i samma län, det är ovanligt, säger han. 

Ett fjärde dödsfall redan på torsdagskvällen. Då hittades en man död i en bil i Sundsvall kommun, och senare under fredagen hittades ytterligare en person död i Örnsköldsvik.

Kraftiga snöbyar blåser in mot kusten

 

Det hårda vädret som senaste dagarna drabbat området fortsätter under fredagen. SMHI har utfärdat varningar för  kraftigt snöfall längs södra Norrlandskusten och söderut. Det gäller Västernorrland, Gävleborgs kustland och Upplandskusten.

De friska till hårda nordostliga vindarna som uppstått över havet har lett till att snöbyar bildats. De matas nu in mot kusten. Det är detta fenomen som brukar kallas snökanon.

– Det blåser ordentligt och lokalt kan det bli stråk av snökanoner in mot kusten, säger TV4-meteorologen Linda Eriksson i Nyhetsmorgon.

 

https://twitter.com/SMHIvader/status/959144014372003841

Effekten förväntas vara extra intensiv runt Gävlebukten, skriver SVT-meteorologen Nitzan Cohen i sin prognos.

Ute på bottenhavet är det också risk för nedisning, varnar SMHI. Under dagen kan det även en tidvis bli snöfall i på flera håll i östra Svealand.

– Det stökiga området flyttar sig lite längre söderut och fokus ligger på Gävleborg och norra Upplandskusten. Det blir inte lika mycket snö som på torsdagen, men det kan komma uppåt två decimeter, och i samband med vinden kan det bli snödrivor och det är bäst att ha snöskyffeln med sig om man måste ut och köra, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

I ett stråk över Götaland kan det passera ett stråk med blötsnö eller regn. Så här får man se upp om man tänkt ge sig ut i trafiken.

– Det här är ett annat lågtryck som kommer att beröra bland annat delar av Småland samt kanske även Öland och Gotland med snö eller blötsnö, säger Tora Tomasdottir.

Stopp i tågtrafiken under fredagen

I delar av Västernorrland och Gävleborg är läget ansträngt efter torsdagens kraftiga snöfall. Skolor hölls stänga och Trafikverket beslutade att ställa in tågtrafiken mellan Gävle och Ånge, samt mellan Gäve och Sundsvall, samt Sundsvall och Umeå.

 

https://twitter.com/Bilkarist/status/959306248490401792

Under fredagen tog SJ beslut att ställa in dygnets samtliga norrgående nattåg från Stockholm.

– Nattåg som skulle ha avgått i dag är nu inställda, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ:s presstjänst, till TT.

Berörda resenärer ska vara informerade om de inställda tågen och det finns möjlighet att kostnadsfritt boka om eller avboka sin resa. Vädret avgör när nattågstrafiken kan återupptas, men beslutet gäller i nuläget detta dygn, skriver TT.

Frontalkrock på E4

 

Under fredagen inträffade en rad trafikolyckor, bland annat en frontalkrock på E4 i höjd med Birsta, Sundsvall, under morgonen. 

– Norra avfarten är vid Birsta är avstängd tills vidare. Två bilar är inblandade men jag har ingen uppgift om skadeläge, säger Liv Fahlén, presstalesperson vid polisen i region nord.

På riksväg 70 i Sala  kolliderade en buss med skolungdomar och en Postnordlastbil i halt väglag. Minst två personer skadades.

 

https://twitter.com/polisen_vnorr/status/959311939020058627

"Vi uppmanar till försiktighet och, om det är möjligt, att inte ge sig ut på vägarna i området. Följ aktuella väderprognoser och trafikinformation och ta det extra försiktigt om du tar bilen, cyklar eller går", skriver Trafikverket.

Europeiskt snörekord

Under fredagen föll snö på flera håll i norra Sverige, men redan under torsdagen slogs rekord – då ett Europarekord, rapporterar Sveriges Radio. Vid mätstationen Västmarkum mellan Härnösand och Örnsköldsvik uppmättes i går 49 mm smält snö. Mellan onsdag och torsdag kväll var det den största mängden i hela Europa. Enligt SMHI innebar det att det föll en halv meter snö.

 

Snödjupet i morse

 

Så här djup ligger nu snön i södra Norrland, enligt mätningen klockan 07 på fredagsmorgonen.

 

Gåltjärn  175 cm 

Sänningstjärn 147 cm

Åkroken 135 cm

Ulvsjön 135 cm

Höglandsbodarna 134 cm

Hattsjöbäcken 133 cm

Västerövsjö 112 cm

Los 110 cm

Sidsjö 110 cm

Nora-Östanö 110 cm

 

Källa: SMHI