Forskarna tror att issmältningen beror på väderfenomentet El Niño. Foto: VOLODYMYR GOINYK / © VOLODYMYR GOINYK, ANTARCTICA 2008-2009Forskarna tror att issmältningen beror på väderfenomentet El Niño. Foto: VOLODYMYR GOINYK / © VOLODYMYR GOINYK, ANTARCTICA 2008-2009
Forskarna tror att issmältningen beror på väderfenomentet El Niño. Foto: VOLODYMYR GOINYK / © VOLODYMYR GOINYK, ANTARCTICA 2008-2009
En koloni kejsarpingviner i Antarktis. Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY / SCANPIX SWEDENEn koloni kejsarpingviner i Antarktis. Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY / SCANPIX SWEDEN
En koloni kejsarpingviner i Antarktis. Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY / SCANPIX SWEDEN

Väderfenomen hotar Antarktis isar

Publicerad

 

Stigande havstemperaturer är det största hotet mot Antarktis polaris. 

Men bakom fjolårets stora ytsmältningar på Västantarktis låg i stället varmluft, rapporterar Vetenskapsradion.

Istäcket på Västantarktis är större än Mexiko och drabbades i januari 2016 av omfattande smältningar på ytan. Forskarna tror att det beror på att El Niño, ett väderfenomen som uppträder i Stilla havet, var ovanligt kraftigt under 2015 och 2016. Detta medförde att varmluft skickades mot Västantarktis.

Issmältningen på Västantarktis "oroväckande"

Per Holmlund, professor i glaciologi, ser ytsmältningen som ett varningstecken.

– Det är en oroväckande trend att det blir varmare och sådana här händelser är tecken på att det går i en viss riktning, säger han till Vetenskapsradion.

Varmare havsvatten förblir dock det stora hotet och enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications är temperaturen i Stilla havet är den högsta på 800 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag