Väderfenomen bakom extremkylan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pelle Ericsson

Trött på den senaste veckans isande kyla?

Skyll på väderfenomenet NAO, som gör att kyligare luft från Ryssland och Arktis sveper över oss.

Men härda ut - snart väntar mildare vindar svepa över landet.

Är Nordantantiska oscillationen, NAO, inne i en positiv fas blir det varma sydvästvindar som ger milda och blöta vintrar i Nordeuropa.

Är fasen däremot negativ, NAO-, får Sverige ta emot kall luft från polartrakterna.

Storskaliga svängningar i väderläget är oftast förklaringen till att det periodvis blir kallt, uppger SMHI. Och NAO är en naturlig svängning i atmosfären över nordatlanten.

- Det kalla vädret som ni har, och har haft en tid i Sverige, hänger ihop med NAO, säger Ina Wollertsen, meteorolog vid norska väderinstitutet Storm.

Mildare i helgen

Men för alla som tröttnat på den bitande kylan, kommer nu positiva nyheter. Kölden börjar i morgon, fredag, förflytta sig mot Polen och därefter vidare mot Vitryssland.

Det i kombination med syd- och västvindar gör att det i helgen blir varmare temperaturer. Undantaget är dock Lappland, där det i veckan har varit relativt milt, som får något kallare i helgen.

- Men sammanfattningsvis kan man säga att det till helgen blir mildare temperaturer, men också molnigare. Det klara och väldigt soliga vädret försvinner, säger Ina Wollertsen.

Det varmare vädret som drar in i helgen fortsätter nästa vecka. Västkusten kan till och med få några plusgrader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.