Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarbeskedet: Nu drar Afrikavärmen in

Hör meteorolog Maria Augutis, från Väderinstitutet Storm, om vädret de kommande dagarna
Lördagen blir solig och varm i nästan hela Sverige.Foto: Lev Dolgachov / Colourbox
Det gäller att passa på att njuta, för snart kommer ostadigare väder.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den heta luften från värmeböljan i Europa har tagit sig hit.

– Det för med sig riktigt mycket sol och även temperaturer upp emot 27 kanske till och med 28 grader lokalt, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Men det gäller att passa på att njuta, för snart kommer ostadigare väder.

Vilken temperatur föredrar du på sommaren?

Fredagen bjöd på temperaturer över 40 grader i Spanien, Frankrike och Italien. Även England och Tyskland har uppmätt höga temperaturer, med värme ”direkt från Sahara”, skriver tyska Bild.

– Det har varit extremt varmt i delar av Europa. Det är riktigt varm luft söder om oss och det är det som rör sig in, säger Maria Augutis, som lägger till att det är svårt att säga exakt var värmen kommer ifrån.

Stora delar av Sverige får under lördagen sol och temperaturer runt 25 grader.

– Vi har en rätt svag högtrycksrygg över oss nu. Men det för med sig riktigt mycket sol och även temperaturer upp emot 27 kanske till och med 28 grader lokalt, säger Maria Augutis.

Maria Augutis, meteorolog på Storm.Foto: StormGeo

Då kan regnet vara här igen

Bara i norra Norrland, och främst i Tornedalen, är det kallare och en hel del skurar. Under kvällen väntas regnet röra sig en bit söderut, men annars väntar en varm sommarkväll i de flesta delar av Sverige.

– I dag ser det ut att bli den varmaste och soligaste dagen, för redan i morgon är det faktiskt två regnområden som rör sig in, säger Maria Augutis.

Det ena området kommer in över Västkusten och innebär en hel del regn och även risk för åska längs kusten och ner till södra Götaland. Det andra området kommer med mer spridda skurar över norra Norrland.

– Varmluften kläms ihop från två håll, men där emellan, i östra Götaland och ett stråk upp södra och mellersta Norrlandskusten är det fortsatt riktigt varmt. Om man vill ha kvar värmen och solen ska man bege sig österut i morgon, säger Maria Augutis.

Hopp om högtryck nästa vecka

Nästa vecka väntar mer ostadigt väder, men Maria Augutis ger dock hopp om att det varma vädret snart kan komma tillbaka.

– Våra prognoser ger en rätt stark signal för att i slutet av nästa vecka så kan det vara ett nytt högtryck på väg igen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.