Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virveln över Nordpolen kan ge Sverige sen vargavinter

Blixthalka väntas i norr och kyligare temperaturer i söder.
Det kan bli en sen vargavinter i år.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Meteorologen Lasse Rydqvist.Foto: StormGeo/Pressbild

Avsaknad av havsis och utslagna vårblommor – finns det fortfarande en chans att vi får en riktig vargavinter i år?

Enligt meteorologen Lasse Rydqvist är svaret ja.

Allt hänger på vad som händer med en mystisk virvel över Nordpolen.

Årets vinter har varit ovanligt mild och under förra veckan slogs flera värmerekord i landet. På onsdagen uppmättes rekordhöga temperaturer i Oskarshamn, Örebro, Ölands norra udde, Harstena i Valdemarsviks kommun och Kristianstad.

Hälften av den kalendariska vintern, som sträcker sig från december till februari, har nu passerat. SMHI slår fast att den första halvan har varit ”blåsig, mycket mild och snöfattig”. 

Vårblommor har slagit ut

I södra Sverige har temperaturöverskotten legat på 4–6 grader jämfört med de genomsnittliga temperaturerna åren 1961 till 1990. För Norrland redovisar SMHI överskottssiffror på hela 5-8 grader.

I stora delar av landet kan mildvädrets följder skönjas, exempelvis i form av havsisens totala frånvaro förutom i den allra nordligaste delen av Bottenviken. Samtidigt har körsbärsträden slagit ut i Kungsträdgården i Stockholm, något som vanligtvis sker tidigast i april. Runtom i landet har blommor tittat upp ur jorden – som snödroppar i södra halvan av landet och tusensköna på Gotland.

Mystiska polarvirveln kan ge vargavinter

– Det verkar som att mildvädret håller i sig även under den här veckan, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Frågan är om Sverige över huvudtaget får en riktig vinter i år. Sena vintrar är förvisso inte unika – för två år sedan kom minusgraderna och snön först i februari och stannade därefter ända till mars.

Enligt meteorologen Lasse Rydqvist kan en speciell sorts väderutveckling resultera i snö och kyla hela vägen in i april. Allt beror på vad som händer med polarvirveln över Nordpolen. 

En polarvirvel är ett lågtrycksområde i stratosfären och finns över både Nord- och Sydpolen.

En bild från amerikanska NOAA visar hur polarvirveln fungerar.Foto: NOAA/National Oceanic & Atmospheric Administration

Temperaturförändringar över Nordpolen hade kunnat få den nordliga polarvirveln att brista, vilket i sin tur skulle leda till att kall luft strömmar söderut. 

– Om virveln bryts kan vi få en väldigt kall period inom några veckor. Det beror på var den arktiska luften i sådana fall hamnar på den norra hemisfären – om det blir över Skandinavien, Ryssland eller ute till havs, förklarar Lasse Rydqvist.

– Om något sådant händer kan vi absolut få en kall period framöver.

Kommande dagars väder

Götaland

Måndag: Milt väder med omkring fem plusgrader, växlande molnighet, blåsigt samt uppehåll.

 

Tisdag: Fortsättningsvis blåsigt samt en aning varmare. Inte omöjligt att temperaturerna når 8–9 plusgrader. Tät molnighet som lättar under dagen.

 

Onsdag: Fortsatt blåsigt med nordvästvindar som drar ner torrare luft. Temperaturen ligger på 3–7 grader och det föreligger goda solchanser.

Svealand

Måndag: Varierad molnighet, goda solchanser och uppehåll. Runt fem plusgrader och aningen blåsigt.

 

Tisdag: Blåsigt mildväder med 8-9 plusgrader. I öster passerar skurar på eftermiddagen.

 

Onsdag: Blåsigt men goda chanser för januarisol.

Norrland

Måndag: Milt väder med plusgrader en bra bit upp över Norrland. Blåsigt i Lapplandsfjällen där snö övergår i regn, som sedan drar österut över Norrland under kvällen.

 

Tisdag: Återigen kallare väder, men kvarvarande plusgrader i södra Norrland. Troligtvis snöfall i fjällen. Där blir det även blåsigt, vilket ökar risken för snödrev. Kan utfärdas lavinvarningar för fjällområdena.

 

Onsdag: Mestadels klart väder. Varierad molnighet i fjällen samt eventuella snöbyar som drar in. Främst plusgrader i sydöstra Norrland, i övrigt minusgrader.