Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vintern återvänder – med vindar från ishavet

I Kalmar har ett nytt värmerekord uppmätts för februari.
Efter vårkänslan växlar vädret mot riktig vinter igen.
Foto: LARS LINDQVIST / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det varma vårvädret som överraskade oss i slutet av februari är förbi.

Nu väntar återigen vintrigare väder med minusgrader och snö – men också en del sol.

På torsdagen började det snöa i Stockholm – och så kommer det fortsätta runtom i landet:

– Lite för tidigt att packa ned vinterjackan, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

På torsdagen började det snöa i Stockholm efter flera veckors uppehåll. Men även om allt pekar mot att det vårlika vädret blir allt vintigare kommer solen inte försvinna. På fredagen spås det bli soligt i större delen av landet och med en temperatur på plussidan i södra och mellersta landet.

– Det kommer bli en klar och vacker morgon med strålande sol och det soliga vädret kommer fortsätta utöver dagen i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Samtidigt är kall luft på väg in från norr, som gör att temperaturen kommer sjunka och hålla i sig ut över nästa vecka. Lördagen bjuder dock på en aningen varmare men ostadigare väder när ett frontsystem med västliga vindar drar in över fjällkedjan. 

Kall luft från ishavet

I norra och mellersta Norrland väntas det snöa, med snöbyar i fjällen. I mellersta och södra delen av landet blir det mildare väder men blåsigt. Från söndagen börjar det gå mot stabilare väder igen, med undantag för södra Sverige där det kan bli molnigt och troligen lite nederbörd. 

Varför vädret nu svänger mot kyligare tider har att göra med att kall luft drar ner från ishavet.

– När det var som kallast tidigare i år, så hade vi ett högtryck parkerat över hela landet och som till sist knuffades bort mot Ryssland. Då blev det fritt fram för varm luft från Afrika att strömma upp över västeuropa och Sverige vilket bidrog till att vi fick höga temperaturer över nästan hela Europa, säger Johan Groth.

Mer ”vinterfeeling”

Nu ser det ut att återgå till mer normala vinterförhållanden med stabila temperaturer, menar Johan Groth.

– Nu har det blivit ett sådant läge, att den arktiska luften får chansen att strömmar ned. Det kommer vara den typen av väder ett tag nu framöver med mer ”vinterfeeling”, säger han

Inledningen på nästa vecka ser solig ut, i alla fall fram till onsdag-torsdag, då det troligen blir ostadigare.

Det brinner under snön trots kraftig köld