Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vintern är på väg – kan falla snö i Svealand

Dags att leta upp vinterkläderna – nu kommer snön.
Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: MAGNUS HELLBERG
Vintern har börjat i norra delarna av Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snön faller, men inte hela Sverige med den – än.

Delar av Norrbottens inland kan få en decimeter snö under måndagen, och i veckan kan det också bli en del vitt på marken i västra Svealand.

– Vi går så sakteliga mot vinter, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Dessutom har SMHI utfärdat en snövarning.

I Värmland började vintersäsongen tidigt i år. Redan 17 september föll den första snön i dess norra del – vid Långberget.

Snöfallet höll på i två tre timmar, men efter lunch tittade solen fram igen. Totalt kom det runt fem, sex centimeter.

Men nu börjar Kung Bore sakta ta ett fastare grepp om landet. Bakom ett lågtryck, som drog genom nordligaste Sverige under söndagen, finns kall luft som tar sig allt längre söderut under veckan som kommer.

I mellersta och södra Sverige blir det dock än så länge mest höstrusk, men med fallande temperaturer – det vintriga vädret håller sig längst uppe i norr.

– Vi får se i veckan hur mycket det blir i Svealand. Det kan bli snö, blötsnö eller regn med längre temperaturer. Men vintern är så sakteliga på väg, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

På söndagen utfärdade SMHI en snövarning för Norrbottens inland. 

Då blir det höst i hela landet

Den meteorologiska vintern gjorde sitt inträde 18 och 19 september vid två områden i de norra fjällen. Hösten har hittills nått hela resten av Norrland och Svealand. Dock finns det några områden som ännu så länge klarar sig – bland annat Stockholm.

Definitionen på höst är att dygnets medeltemperatur ska understiga tio grader fem dygn i sträck. Något som verkar slå in under veckan vi har framför oss.

– Det blir betydligt lägre temperaturer. En del lågtryck från Tyskland och Polen kommer in över södra Sverige, vilket medför en del regn, konstaterar Tora Tomasdottir.

Meteorologen: Fortsatt ostadigt med både regn och snö