Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinterkylans hårda grepp – nu väntas nytt snökaos

Det blir mindre nederbörd i veckan – men det kan ändras snabbt till helgen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Senaste helgen har det besvärliga väglaget gjort att ett stort antal olyckor inträffat. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret på sistone har orsakat många trafikolyckor runtom i hela landet.

Efter de senaste dagarnas kraftiga snöfall ser vädret tillfälligt nu att lugna ner sig .

Det blir kallt på många håll i landet, men det är inte förrän närmare den kommande helgen innan ordentliga mängder snö återigen kan vara på ingång.

– Det kan faktiskt troligtvis bli ett större lågtryck och nederbördsområde nästa helg igen, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Vintervädret på sistone orsakat besvärligt väglag i i stort sett hela landet och en mängd trafikolyckor har rapporterats in.

Även under tisdagen fick SOS Alarm in flera larm om olyckor. Bland annat på E20 mellan Skara och Vara där en lastbil körde av vägen och blockerade vägbanan med släpet. Även på E6 skapades köer efter en lastbilsolycka.

Enligt Johan Groth, meteorolog på Storm, bör trafikanter fortsatt vara försiktiga när de ger sig ut i trafiken – men det riktigt besvärliga vädret med blåst och kraftigt snöfall ser ut att ta en tillfällig paus. Snöovädret har rört sig norrut och lämnar snart Sverige.

– Resterna av den här snön är upp över delar av Norrlandskusten nu. Så det kommer glida upp efter Norrlandskusten det här dygnet, innan det lämnar helt, säger Johan Groth som uppmanar trafikanter att vara försiktiga:

– Man får vara lite försiktig när man är ute och kör. Det kan vara lite besvärligt, inte minst för snödrev. Det är framför allt mellersta och norra Norrlandskusten som får det här. 

Vintern håller nu i sig i praktiskt taget hela landet. Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Stabilare väder i veckan

Sedan följer några dagar i mitten av veckan då temperaturerna tycks bli relativt stadiga. 

Johan Groth beskriver det som en kamp mellan kall luft från öst och mildare luft från väst, men sammantaget väntas inga större vädervariationer.

Runt nollgradigt, eventuellt någon plusgrad är troligt i Götalands kustområden, med även Öland och Gotland inräknade. Inre delarna av Götaland kan räkna med någon minusgrad. I resten av landet är det minusgrader som gäller.

– Det är ganska odramatiskt väder framåt här, säger Johan Groth.

Dock kan det exempelvis i Stockholmstrakten sjunka ner till lägre temperaturer än vad vi sett den senaste tiden. Men då måste det molntäckte som väntas i den senaste prognosen lättas upp för att ge vika för klarare väder.

– Det är möjligt att vi kan få 15 till 18 minus natten till torsdagen utifall inte molnen kommer in. Det kanske inte är i innerstan, men så fort man kommer utanför. 

Trafikanter gör klokt i att ta det lugnt i trafiken i veckan. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Kan bli nytt snökaos till helgen

Framåt helgen kan det återigen vara läge att förbereda sig för en ny snösmocka.

– Kanske att börjar bli lite mer dramatik i vädret, säger Johan Groth, och fortsätter:

– Det är väl framför allt i slutet på veckan, dels något lite svagare på fredagsdygnet som kan röra sig upp över Götaland och Svealand, och sen kan det troligtvis faktiskt bli ett större lågtryck och större nederbördsområde igen nästa helg, som kan komma upp över Götaland och Svealand och kan bli lite favorit i repris på det vi hade nu. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!