Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Var beredd på ännu mer snökaos

Foto: Colourbox / Colourbox
En man i 60-årsåldern avled vid den våldsamma olyckan i Alvesta.

Snöfallet drog in över södra Sverige på fredagen och flera allvarliga trafikolyckor inträffade. 

Två personer har avlidit i trafikolyckorna.

I Stockholmsområdet har Trafikkontoret 200 plogfordon i beredskap.

Det kan behövas för under lördagen blåser ett ännu kraftigare snöoväder in från Polen och Tyskland.

– Jag hoppas det inte är så många som måste vara ute i trafiken då, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

SMHI hade på fredagen utfärdat flera klass 1-varningar för snöfall, dels i Vänerlandskapen och dels  på ostkusten. Från Stockholms län upp mot Gävleborg.

I kustlandet dessutom i kombination med frisk ostlig vind vilket ökar risken för problem på vägarna. Polisen rapporterar om ett flertal trafikolyckor under fredagseftermiddagen.

 

På E18 vid Berglunda i Örebro län fick en bilist sladd och körde in i mitträcket. I Norrköping rapporteras om dubbla olyckor vid 15-tiden när en personbil snurrade på E4 i höjd med Norsholm. Mellan Lövstad och Klinga, på E4 i södergående, körde en bil in i mitträcket.

Vid 16-tiden inträffade en halkolycka med personskador på riksväg 50 norr om Motala. Minst fem personer och två personbilar är inblandade.

En personbil träffades av släpet på en mötande lastbil som fått sladd. Ytterligare en personbil är inblandad. Sammanlagt fem personer fördes till sjukhus.

En kvinna i 43-årsåldern avled senare av skadorna, och anhöriga är underrättade. De övriga fyra är alltifrån lindrigt till allvarligt skadade, uppger polisen.

En man i 60-årsåldern har också avlidit efter en svår trafikolycka som inträffade mellan två fordon på riksväg 25, öster om Alvesta. 

Många halkolyckor i trafiken

– Det är en mycket allvarlig trafikolycka, säger Peter Ström, vakthavande befäl i polisregion öst och fortsätter: 

– Det är väldigt halt på platsen och har så varit hela dagen i regionen. Vi har haft väldigt många trafikolyckor i Sörmland, Östergötland och Jönköpings län.

På riksväg 40 vid Dalsjöfors i Borås kommun skadades åtta personer, varav tre allvarligt i en seriekrock. Flera av de skadade var barn, enligt Borås Tidning. Vägen var avstängd under räddningsarbetet.

I Stockholmsområdet väntas stora mängder snö i helgen. På Trafikkontoret är man redo med upp till 200 snöröjningsfordon, uppger Malinda Flodman, pressansvarig.

Snöröjningen kommer att få slita hårt i helgen. På bilden en snöröjare i Gävle där SMHI utfärdat varning för 10-15 centimeter nysnö i kombination med friska ostliga vindar. Foto: PERNILLA WAHLMAN / TT NYHETSBYRÅN

– Det är vad vi maximalt kan få ut om det blir extremt väder. Det inkluderar plogfordon, mindre fordon och lastbilar, fortsätter Flodman.

Trafikkontoret har ansvaret för snöröjningen på 4 000 vägar i Stockholms stad. När det kommer mycket snö blir det hektiskt.

 

– Vi kan inte få undan allt ögonblickligen och vi prioriterar större leder samt kollektivtrafik och utryckningsfordon. Även gång- och cykelbanor där många ska fram har prio, uppger Malinda Flodman.

Nytt snöoväder drar in i sydost

Nederbördsområdet förskjuts norrut under fredagsnatten då intensivt snöfall väntas över södra Norrlandskusten. På lördagen ligger tyngdpunkten vid Västerbottens kustland.

Lågtrycket över Tyskland och Polen förskjuts norrut och kommer in över sydöstra Sverige på lördagseftermiddagen. Satellitbild från fredagen. Foto: Eumetsat


Men redan på förmiddagen kommer ett nytt nederbördsområde in från sydost. Det träffar först Gotland och fortsätter in mot Smålandskusten och sedan vidare norrut mot östra Svealand dit det når tidigt på kvällen

– Det är en utlöpare från ett lågtryck som bildats över Tyskland och Polen med energi från oväder som härjar kring norra Medelhavet, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Lördagens snöfall förväntas bli kraftigare än fredagens och kommer att vara som mest intensivt över östra Svealand och södra Norrlandskusten.

– Det kan komma två-tre decimeter den här gången, och man bör hålla koll på vädervarningarna på lördagsmorgonen om man ska ge sig ut i trafiken. Det kan bli besvärligt, varnar Tora Tomasdottir.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!