Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Nu slår den luriga halkan till

Meteorologen varnar för lurig halka när vädret slår om till det varmare. Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter iskylan väntar nu något varmare temperaturer i landet.

Men väderomslaget för med sig förrädiska väglag när snön går över i regn.

– Det kan bli moddigt och kanske ännu mer problematiskt om det samtidigt fryser, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm. 

I måndags uppmättes 20,3 minusgrader i Pajala. Det är första gången den här vintersäsongen som temperaturen har sjunkit under 20 grader, konstaterar meteorologen.

– Det är inte helt onormalt men oktober är en månad där det svänger väldigt mycket och kanske särskilt i år. Nu är vi inne i kallperioden, säger Tora Tomasdottir i Expressen TV.

Under tisdagen drar mildare luft in söderifrån och rör sig upp över Sverige.

– Det kommer att bli ganska varmt för säsongen i slutet av veckan, säger Tomasdottir.

Värmen kan innebära svår halka

Värmen kan dock föra med sig problem. Med varmluften bildas nederbörd i form av snö som övergår i regn och risk för hala vägar.

– Under tisdagen kan det komma stora snömängder och skapa mycket problem. Men det kommer att övergå till regn och smälta bort. Det är i gränsperioden mellan varmt och kallt som snön uppstår.

Värmland och Dalarna kan få stora snömängder på tisdagen och under dagen även Jämtland, Härjedalen, Västernorrland och Hälsingland. 

– Det kan bli moddigt och kanske ännu mer problematiskt om det samtidigt fryser på lite när temperaturen ligger runt nollan. Om man inte måste köra ska man nog undvika det och har man inte vinterdäck ska man absolut inte köra, säger Tora Tomasdottir.

Stora temperaturskillnader i landet

I veckan rör sig nederbördsområdet mot Norrbotten och Västerbotten. Samtidigt tar värmen över i söder.

– Under onsdagen kommer snön att ha smält längs norrlandskusterna och hela Svealand och Götaland ska få tio plusgrader mitt på dagen. Sydligaste Skåne kan få strax under 15 grader på tisdagen, det är också spännande. Det är en rätt stor skillnad på minus 20 och plus 15.

 

LÄS MER: SMHI:s varning: Nu kommer snökaoset – uppemot 30 centimeter snö

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!