Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Nattfrost och halka på väg in

Höstrusket är här på allvar, och vintern har redan kommit till flera platser i landet.
Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Höstrusket är här på allvar, och vintern har redan kommit till flera platser i landet.
Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Nu är det dags att dra på både mössa och långkalsonger. Första snön har redan fallit både i södra och norra Sverige - och mer blir det.

Det gäller också att se upp för nattfrost och halka i stora delar av landet.

– Vänta inte med att byta till vinterdäck, säger Denny Josefsson på Trafikverket.

Höstrusket är här på allvar, och vintern har redan kommit till flera platser i landet. Enligt SMHI har oktober hittills varit kallare än normalt i så gott som hela Sverige.

I går började snön singla över sydsvenska höglandet och delar av Blekinge. På några platser i Norrland har det hittills legat som mest två centimeter snö, även om det varit barmark de senaste dagarna. Dock tror SMHI att det kan kommat mer snö som stannar kvar längre i slutet på kommande vecka. Under helgen kommer kall luft in österifrån.

Du som är ute och kör i trafiken bör vara ordenligt uppmärksam på väglaget. Och har du inte bytt till vinterdäck ännu så är det hög tid.

– Vi är mitt inne i en period där det är blött på vägarna eftersom det regnar mycket, och snart blir det minusgrader under nätterna. Då blir det halt. Och har man inte rätt däck för underlaget blir det extremt halt, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket, och fortsätter:

– Även om vi saltar och sandar betyder det inte att det är fritt fram att köra 90 på en 90-väg, utan det är bilistens ansvar att köra efter rådande omständigheter.

Många vägar blöta

Enligt Trafikverket var de flesta vägar i landet blöta under gårdagen, men i Härjedalen, Jämtland och på en del vägar i norra Norrland var det fläckvis is på körbanan. Vägförhållandena kan ändra sig snabbt om temperaturen faller.

I fjällområdena i Dalarna och delar av södra Norrlands fjälltrakter är den meteorologiska vintern definitivt här (när medeltemperaturen under dygnet varaktigt är noll grader eller lägre). Hit kom vintern ovanligt tidigt i år, rapporterar SMHI som samtidigt konstaterar att den är lite senare än vanligt i norra Norrland.

– Det ligger ett lågtryck över norra Europa och ett högtryck över nordvästra Ryssland som sträcker sig in över norra Sverige. Tillsammans gör de två vädersystemen att vi får in kylig luft över landet. Lågtrycket har medfört regn och något snöfall i södra Sverige. Det håller i sig under söndagen, samtidigt som det rör sig norrut, säger Camilla Albertsen, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Hon förklarar att nederbördsområdet rör sig mot Svealand och sydöstra delarna av Norrland, där det mest blir regn men Dalarna och Hälsingland kan få snö.

– I norra Norrland ligger ett högtryck som gör att det fortsätter vara torrt där. Det kan komma några spridda skurar sydöstra Norrland, det mest i form av regn men det kan komma snö i fjälltrakterna, säger Camilla Albertsen.

FAKTA

Nordvästra Götaland

Mulet väder och tidvis regn. Det kan komma snöfall lokalt i inlandet. Under natten och morgondagen ligger temperaturerna på mellan 2 och 6 grader. Vinden blir ostlig eller nordostlig. Vid kusten frisk vind.

Norra Norrlands kustland

Mulet väder lokalt och det kan komma lätt regn med inslag av snö. Under natten omkring 0 grader, något mildare i morgon mitt på dagen. Ostlig eller sydostlig vind.

Norra Norrlands inland

Mulet väder med lätt regn lokalt där det också kan bli snöfall. 0-5 minusgrader. Vinden blir ostlig eller sydostlig.

Södra Norrlands inland

Lokalt lätt regn med inslag av snö, mulet väder. Under natten temperaturer mellan 0 och 3 minusgrader. Under söndagen blir det liknande väder och temperaturer omkring noll grader. Ostlig vind.

Södra Norrlands kustland

Mulet väder och lätt regn eller snö främst i Hälsingland och Gästrikland. Under natten blir det 0-5 grader, lokalt kan det gå under 0 grader. Under söndagen kan lätt nederbörd komma tidvis i hela området. Ostlig vind.

Nordvästra Svealand

Molnigt väder som ger lätt regn eller snö. Det blir i natt från plus 3 grader i söder ner till minus 3 grader i norr. Under söndagen drar ett ihållande nederbördsområde in från söder. Norr om Siljan faller nederbörden som snö och söder om blir det mest regn. Temperaturer från 5 plusgrader ner till minus 2. Nordostlig eller ostlig vind.

Sydvästra Svealand

Det kommer regn eller blötsnö som mattas av något under natten mot söndagen. På söndagsmorgonen kommer mer regn söderifrån. Det kan bli snöfall under morgonen, men under dagen mest regn. Temperaturen stiger något. Nordostlig vind.

Nordöstra Götaland

Molnigt väder och tidvis regn, men i inre delarna av Småland kan nederbörden ha inslag av snö. Under söndagen fortsätter regnet som komer i rikliga mängder lokalt vid kusten. 2-7 grader, mildast vid kusten. Ostlig eller nordostlig vind.

Källa: SMHI