Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning för storm – tågen stoppas

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Det blir ordentligt blåsigt i södra Sverige under torsdagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Götaland och södra Svealand.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir ordentligt blåsigt i södra Sverige under torsdagen. 

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Götaland och södra Svealand.

Trafikverket väljer att ställa in regionaltåg på Västkusten och i Småland.

– Det blir rejält blåsigt, säger Johan Groth, meteorolog på Storm. 

De hårda vindbyarna kommer att dra in över norra Västkusten på torsdagsförmiddagen.

– Det blir blåsigt i samband med att en kallfront kommer in över Bohuslän och som sedan fortsätter österut över landet, säger Chrysanthi Unnerstad, meteorolog på SMHI.

Träd kan falla

En klass 1-varning för hårda vindar är utfärdad för Götaland och Svealand, till Värmland och södra Uppland, fram till torsdag kväll. 

– Det kan innebära att grenar och till och med träd knäcks och faller. Har man presenningar och saker som står ute så kan det blåsa rejält, säger Johan Groth.

Vindbyarna kan komma upp i 21–24 meter på sekund och Trafikverket väljer därför att ställa in viss tågtrafik i Bohuslän, Halland, Västergötland och Småland.

– Risken finns att träd eller andra föremål faller på spår eller på kontaktledningar och vi vill undvika att resenärer fastnar ute på spåren, säger Jörgen Pettersson, presstalesperson på Trafikverket.

Längre restid

Tågen mellan Uddevalla och Strömstad slutar gå klockan 10 på förmiddagen. Även regionaltrafiken på Kinnekullebanan i Västergötland stängs av klockan 10. Trafiken på sträckan Halmstad–Nässjö via Värnamo slutar från klockan 12. Det gör den även på sträckorna Jönköping–Vaggeryd, Nässjö–Hultsfred och Nässjö–Vetlanda. Mellan Varberg och Borås ställs tågen in från klockan 15 på torsdagen.

Trafiken på alla berörda sträckor kommer att vara avstängd under resten av dygnet. Bussar ersätter de inställda tågen och resenärerna får räkna med längre restid än normalt.