Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varning för snöhalka – tio klass 1-varningar

SE UPP PÅ VÄGARNA! Klass 1-varning för snöfall är utfärdad i stora delar av Götaland och Svealand. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Kung Bore gör comeback. Foto: Stefan Söderström

Nu kommer vintern tillbaka med besked.

Tio klass 1-varningar för snöfall är utfärdade från Jönköping till Gävleborg.

Trafikverket varnar för snöhalka i inre Götaland och Svealand.

– Det är ett lågtryck som bildades väster om Biscaya och nu drar in söderifrån via Tyskland, berättar meteorologen Solbjørg Apeland vid väderinstitutet StormGeo.

Här Klass 1-varnar SMHI för snöfall i dag

■ Västra Götalands län, Sjuhäradsbygden och Göta älv

■ Jönköpings län, västra delen

■ Jönköpings län, syd om Vättern

■ Jönköpings län, östra delen

■ Västra Götalands län, norra Västergötland

■ Östergötlands län

■ Örebro län

■ Dalarnas län, utom dalafjällen

■ Gävleborgs län, inland

■ Gävleborgs län, kustland

Sök prognos för din ort

Enligt SMHI:s klass 1-varningar som utfärdades i går kan det komma 5-10 centimeter snö i delar av Götaland och Svealand under onsdagsdygnet.

Varningarna gäller från Jönköpings län upp till norra Gävleborg. Dessutom blir det blåsigt ute till havs, med kulingvarning på hela Östersjön. Kung Bore ser ut att vara tillbaka efter flera veckors blidväder i södra och mellersta Sverige.

– Vi har ett lågtryck som bildats väster om Biscayabukten och när det trycker in över Sverige kan det bli 10-15 millimeter nederbörd. Mest i Götaland, där man får regn i syd och snöblandat regn eller blötsnö i höglänta delar, uppger Solbjørg Apeland vid StormGeo.

Stor risk för problem

När lågtrycket fortsätter upp över Svealand och delar av Norrland övergår det alltmer till kallare snö. Det finns risk för problem på vägarna under onsdagen. I Trafikverkets halkprognos varnar man för lokal snöhalka i inre Götaland och Svealand, och lokal frosthalka i västra delarna av Norrland.

När fronten dragit bort blir det långsamt kallare, och framåt helgen väntas allmänt minusgrader i hela landet, utom i de sydligaste landskapen. Det är ett högtryck som parkerar tillfälligt över Skandinavien och ger vintrigt väder.

Osäker start på veckan

Samtidigt ligger några svaga fronter och lurar och kan ge lite påspädning av snö i norra Götaland och Svealand.

Norrlandskusten kan beröras av ett lättare snöområde som kommer in från Finland under torsdag och fredag. Annars mest uppehåll och några minus.

I början av nästa vecka tyder prognoserna på att vintern biter sig fast - till glädje för sportlovsfirarna. Fjällvädret ser hyggligt ut, svaga vindar, några solglimtar och 5-10 minusgrader i den södra delen, 10-15 minus i den norra.

– Senare delen av nästa vecka är lite osäker. Det är möjligt att högtrycket håller stånd, men det kan även ge vika för ett lågtryckssystem från väst med mildare luftmassor, säger Solbjørg Apeland.