Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårens bakslag: Nu kommer snön tillbaka

Det råder just nu stor lavinfara i fjällen
Foto: LARS LINDQVIST / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det råder lavinfara i den svenska fjällen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det råder just nu en stor lavinfara i fjällen, rapporterar TT.

En klass 4-varning – på en femgradig skala – har utfärdats i Kebnekaiseområdet och Västra Vindfjällen av Naturvårdsverket.

Samtidigt skymtar nästa bakslag för vårvädret – ett större snöområde rör sig in över hela landet.

Sverige upplever just nu en period av kallare och blåsigare väder. I de norra delarna av Sverige varnar SMHI för kraftig blåst och har utfärdat en klass 1-varningar för hård vind längs hela fjällkedjan.

Varningen gäller för hela Lapplandsfjällen, Jämtlands län, Västernorrlands län, Gävleborgs län och Dalafjällen.

Varning för laviner

Naturvårdsverket larmar också för att det råder mycket farliga lavinförhållanden i Kebnekaisefjällen och Västra Vindelfjällen. 

Där har en klass 4-varning – på en femgradig skala – utfärdats, och myndigheten avråder allmänheten från att vistas nära branta terränger under det kommande dygnet. 

I Västra Härjedalsfjällen, Södra Jämtlandsfjällen, Abisko/Riksgränsfjällen och Södra Lapplandsfjällen råder det en betydande lavinfara, uppger myndigheten på sin hemsida Lavinprognoser.

Nytt bakslag för våren

Enligt Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm Geo, väntas ett större snöoväder dra in över hela Sverige framåt torsdagen. Det är ett större lågtryck från norska havet som drar med sig stora mängder nederbörd. 

– Det kan snöa långt ner i landet, säger Lasse Rydqvist.

– Det är inte omöjligt att det kan bli problematiska väderförhållanden i Stockholm på torsdag. Man får verkligen följa upp detta under dagarna, säger han.

Se mer: Så klarar du av en lavin – expertens råd