Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda vindar drar in – SMHI varnar för halka

Stormlågtrycket Bella ligger över stora delar av norra Europa just nu.
Nu varnar SMHI för halka. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: STEN-ÅKE STENBERG / MOST PHOTOS
Snö i Stockholm på juldagen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Personer med vindkänsliga bilar uppmanas att inte åka på Öresundsbron med anledning av de hårda vindarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SMHI har varnat för plötslig ishalka i stora delar av landet.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Enligt SMHI kan det närma sig stormbyar.
Foto: Kiichiro Sato / TT NYHETSBYRÅN / AP

SMHI varnar för plötslig ishalka i stora delar av landet och för - kraftiga vindar på Öresundsbron.

– Det kommer att blåsa upp allt mer nu på morgonen och under förmiddagen, säger Jon Jörpeland på SMHI till TT. 

Ett område med regn och snö rör sig västerifrån in över Sverige. Detta samtidigt som mildare luft strömmar in söderifrån efter julhelgen.

Det ger risk för plötslig ishalka i sydvästra Svealand och Västmanland på söndagsmorgonen när regnet faller på kalla vägar, skriver SMHI i en Klass 1-vädervarning.

Regn ger ishalka

Under söndagen utökade också SMHI sina vädervarningar om plötslig ishalka till Västernorrland och Västerbotten, där snöfallet på söndagen kan övergå till regn och därmed orsaka ishalka.

”Regn kan falla på kalla vägbanor över främst södra Svealand och Norrlandskusten och ge upphov till halt väglag. Snöfallet över Norrland kan även vara ymnigt”, skriver SMHI:s meteorolog Axel Stigborg.

Samtidigt varnar SMHI för kuling i Öresund och större delen av Östersjön. Vindbyarna i Öresund gör att Trafikverket har utfärdat en varning för vindkänsliga fordon. Det rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under hela söndagen.

– Det kommer att blåsa upp allt mer nu på morgonen och under förmiddagen och det håll i sig till i kväll. Och det är precis vid kusterna som det kommer att blåsa som mest, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI. 

Vädret domineras av ett djupt och stort lågtryck som ligger mellan Island och de brittiska öarna. Det ger mild luft, stark vind och ökad nederbörd över landet. Men inte mycket sol, enligt SMHI.

Ymnigt snöfall

I Svealand och Norrland faller snö, längst i norr ymnigt. Den milda luften gör att snöfallet övergår i regn – som leder till isiga vägar och halt väglag.

Snötäcket i Svealand väntas töa bort i regnet.

Samtidigt utfärdar SMHI en klass 1-varning för starka vindar upp till kulingstyrka i alla farvatten.

Ostadigt nyårsväder

Det djupa lågtrycket styr vädret också i början av veckan och det kommer nya nederbördsområden från sydost. Det blir också kallare. Och det blir ostadigt till nyår.

”Lågtrycket fylls ut allt mer och resterna av lågtrycket rör sig in över Skandinavien mot mitten av veckan. Det gör att det ostadiga vädret ser ut att hålla i sig under nyårshelgen”, skriver meteorologen Axel Stigborg på SMHI.

Här drar snöstormen in i byn på några sekunder

Blixtar och dunder – och snöstorm: ”Det är galet”.

HÄR kan du se halkprognosen där du bor och i resten av landet