Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmevarningen: Blir över 30 grader

Svenskarna fortsätter att resa utomlands trots varmare väder i hela landet.
Det är badväder, men också farligt varmt i Sverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Temperaturer på en bit över 30 grader väntas i landet de kommande dagarna.Foto: TT

Sommarens värmesmäll är här.

Under de kommande dagarna väntas temperaturer över 30 grader – och nu varnar Folkhälsomyndigheten för riskerna med sommarhettan.

– Det kan vara riktigt farligt, säger Fredrik Haux utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ser du fram emot varmare väder?

Sverige kokar.

Under resten av veckan och början av nästa väntas högtryck med svaga vindar och höga temperaturer.

SMHI har valt att gå ut med meddelanden om höga temperaturer i bland annat Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och delar av Västra Götaland.

Samtidigt kommer redan nu rapporter om temperaturer på uppemot 33 grader vid norra Norrlandskusten, Göteborg och Skåne. 

Tidigare under onsdagen utlovade SMHI temperaturer om 37 grader i Hudiksvall. Det har sedermera dragits tillbaka och ersatts med ett svalare 19 grader.

– Vi får sommarvarmt, eller högsommarvarmt väder i så gott som hela landet. Det är bara i fjällvärlden som vi har lite svalare temperaturer, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Hör chefen på Kävsta camping om värmen.

Värmeböljan håller i sig

Enligt meteorologen är värmen här för att stanna – och risken finns att den medför problem.

– Vi har ganska stor brandrisk i de östra delarna av Norrland och även på rätt många platser i västra Svealand och Götaland. Man kan räkna med att den här brandrisken ökar. Framåt fredagen tror jag att det kommer att vara väldigt utbredd och stor brandrisk i en stor del av landet, säger Lasse Rydqvist.

Meteorologen Lasse Rydqvist uppger att värmen är här för att stanna.Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild

Dessutom innebär värmen att algblomningen ökar i sjöar och hav. För badsugna svenskar gäller det alltså att hålla koll på vattenkvaliteten. Särskilt uppmärksam bör man vara vid Östersjön där det blommar alger som kan bilda gifter.

– Algblomningen är något man ska ha koll på när man badar eller kanske är ute med hunden eller så, säger Lasse Rydqvist.

Hundratals dog i fjolårets värmebölja

Utöver risker för miljön kan värmen också utgöra en risk för Sveriges befolkning. 

Enligt en studie som publicerades i Läkartidningen i maj kan fjolårets värmebölja härledas till 600 dödsfall i Sverige. 

Då uppmättes dygnets högsta temperatur till omkring 30 grader flera dagar i rad. I slutet av juli och augusti upplevde landet också tropiska nätter, vilket är nätter då temperaturen inte sjunker under 20 grader.

– Förra året var det det varmaste året på 250 år eller sedan mätningarna startade. Det var det under en väldigt lång period och det blev en ökad stress på kroppen då. Just nu vet vi inte hur det blir i år, men det är jätteviktigt att vara förberedd på det här och tänka på att det kan vara farligt, säger Fredrik Haux, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Enligt utredaren kan årets värme medföra flera risker, särskilt för barn och äldre som är känsligare för de höga temperaturerna.

– Dels kan man få solsting, man kan få värmeslag, man kan bli uttorkad. Det kan också vara risk för hjärtproblematik, säger Fredrik Haux.

Viktigt att dricka mycket

Utredaren råder till att ta det lugnt, stanna i skuggan och att dricka tillräckligt mycket vatten. För den som umgås med barn och äldre är det särskilt viktigt att ha uppsikt över vattenkonsumtionen.

– Bland äldre människor och barn är det vanligare att man inte känner törst, så man kan bli uttorkad utan att man riktigt vet det, och man kan också bli förvirrad av värmen. Det är jätteviktigt att man dricker vatten och att man kanske tappar upp en termos med kallt vatten så att man vet att man får i sig en tillräckligt stor mängd vatten, säger Fredrik Haux.

35 grader på flera håll