Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmerekord i juni – men nu vänder vädret

Kyligare temperaturer och regnskurar är på ingång.
Juni var rekordvarm på många håll.Foto: Lovisa Waldeck
SMHI uppger att det på vissa hål var 5 grader varmare än normalen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Nu ska vädret slå om – och regn är på ingång.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Juni blev rekordvarmt på flera håll i Sverige, enligt SMHI.

Vid Skellefteå flygplats var det 34 grader den 25 juni – den högsta junitemperaturen på 50 år.

Men nu har vädret slagit om.

Årets första sommarmånad är nu över. Och den blev varm.

Enligt SMHI slogs temperaturrekord på flera håll i Sveriges, framför allt i mellersta Sverige. På sin hemsida skriver institutet att:

”Juni har varit varm eller mycket varm på de flesta håll och i delar av mellersta Sverige även rekordvarm. Där var också det största temperaturöverskottet på över 5ºC över det normala.”

Rekord på flera håll

Det blev rekord för månadsmedeltemperaturer i bland annat Särna i Dalarna – 16,6 grader mot tidigare 15,3 – och i Junsele i Ångermanland – 17,4 grader mot tidigare 16,7.

”Det finns ingen junimånad sedan 2004 med så stora temperaturöverskottet i hela landet som i år. 2019, 2018 och 2011 hade också relativt stora temperaturöverskott men då bara i delar av landet och inte heller då så stora temperaturöverskott som juni i år”, skriver SMHI.

Dessutom har det varit vanligt med dagar med högsommartemperaturer. Allra varmast var det vid Skellefteå flygplats den 25 juni: 34 grader. Den högsta junitemperatur i norra Norrland någonsin.

Nu väder vädret

Mot slutet av juni, när en värmebölja drog in över landet, uppmättes den högsta junitemperaturen på över 40 år på flera håll – på vissa platser till och med den högsta junitemperaturen på över 100 år.

Men nu, i månadsskiftet, har vädret vänt.

– Nu har det kommit in betydligt kallare luft. Och tittar man för resten av veckan så är det fortsatt ostadigt väder med passerande skurar, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Anette Levin till TT.

Till helgen passerar ett regnområde över södra Sverige.

– Det blir periodvis lite bättre väder mellan skurarna och mellan dessa områden med nederbörd. Temperaturerna ligger kanske uppemot 20 grader i södra Sverige medan norra delarna kanske får uppåt 17–18, säger Anette Levin till TT.

Över 34 000 hushåll blev strömlösa i Göteborg när ett massivt åskoväder drog in förra helgen.