Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmen fortsätter – kan bli uppemot 30 grader

Här finns risk för åska under midsommarfirandet
Mer sommarvärme är att vänta, även efter midsommarafton.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det gäller att skydda sig mot solen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Det blir inte enbart strålande sol de kommande dagarna – på sina håll väntar regnskurar.Foto: Izabelle Nordfjell / Expressen

Sommarvärmen ser ut att hålla i sig.

Resten av midsommarhelgen väntar fint väder i mer än halva landet – men norra Götaland och södra Svealand kan få kraftigt regn och åskskurar.

Midsommarafton bjuder på strålande sol och höga temperaturer i stora delar av Sverige.

Och denna sommarvärme fortsätter.

Enligt Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, kommer det vara soligt och varmt i norra Svealand och Norrland även under lördagen.

– Det kan vara temperaturer på uppemot 25, nästan 30 grader på en del håll, säger han.

Molnigt i Götaland och Svealand

I Götaland ser det däremot ut att dra in lite mer moln, liksom i södra Svealand.

– Och det kommer att vara en del regnskurar, främst i Östergötland och Västra Götalands län och i de sydligaste delarna av Svealand. Det kan vara ganska kraftiga skurar med åska också, säger Per Holmberg. 

Temperaturen väntas där ligga på mellan 20 och 25 grader.

Under söndagen blir det mer mulet i Götaland. Ett område med mer ihållande regn rör sig in västerifrån och för också med sig kallare luft.

– Över Svealand kommer det vara fortsatt soligt och varmt, men efter hand blir det ökad molnighet och det kan också dra in regn i de västra delarna av Svealand. I Norrland blir det fortsatt fint.

Nytt högtryck drar in i Sverige

I början av nästa vecka drar regnet norrut. Framemot tisdag-onsdag väntas det ha nått norra Norrland. 

– Sen växer ett högtryck in igen mot mitten av veckan, och i slutet av nästa vecka ser vi ut att få varmt igen med uppemot 30 grader i ganska stora delar av landet, säger Per Holmberg.

SMHI varnar för höga temperaturer i norra Västergötland under lördagen, och i Värmland, Bohuslän och Göteborg fram till söndag. Och enligt Per Holmberg kan det bli fler värmevarningar när de höga temperaturerna återvänder till hela landet nästa vecka.

Samtidigt varnar SMHI för brandrisk i hela Götaland och södra Svealand, samt i Jämtlands län undantaget fjällen, Västernorrlands län och Västerbottens kust.

Enligt Per Holmberg är det osäkert hur länge värmen håller i sig.

SE MER:

Bengt Olsson på Trafikverket om midsommartrafiken.