Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmen återvänder – kan bli 25 grader

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Foto: Lev Dolgachov / Colourbox

Värmen och solen är på väg tillbaka. 

– De närmsta dagarna blir det allt varmare väder, säger Johan Groth från väderinstitutet Storm. 

Samtidigt flaggar klimatforskare för att juli verkar bli den varmaste månaden som hittills har uppmätts i världen.

Vädret de senaste dagarna har varit ganska olikt beroende på var i landet man bor, gällande regn, mol och sol. Så ser det ut att fortsätta även under onsdagen. 

– Det är en ganska blandad väderkompott runtom i landet faktiskt, säger Johan Groth från väderinstitutet Storm.

Varmare i sydöst

I Sydsverige, västra Götaland och södra Norrland blir det en ganska solig dag med stigande temperaturer som kan nå över 20-strecket. 

I östra Svealand, runt Stockholmsområdet och ner över östra Götaland och delar av Öland håller molnen sig kvar, men luckras upp. Det är också tjocka moln uppe i norr, enligt Johan Groth. 

– Molnen i Svealand ska sakta luckras upp men det går ganska långsamt och även där kan det bli temperaturer upp mot 20 grader. 

I norra Norrland blir det i stället tjocka molntäcken med regnskurar med inslag av åska och kyligare luft. 

Det blir varmare till nästa vecka.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Varmare dagar att vänta

Men varmare verkar det bli under torsdagen och fredagen.

– Det blir successivt lite bättre väder under onsdag, torsdag och fredag. Då blir det stigande temperaturer också i norra Norrland. Hela Sverige, bortsett från fjällen kan räkna mer temperaturer upp mot eller över 20 grader, säger Johan Groth. 

Svacka i helgen

Men den tillfälliga värmen blir inte långvarig. Under helgen är det lite ostadigt det är framför allt de södra delarna av landet, säger Johan Groth. 

– Den lite varmare luften ligger kvar, men det är ostadigt. 

– På Västkusten börjar det redan på fredagen komma in ett regn- och skurområde. Det blir sämre väder i västra Svealand och Götaland medan de östra delarna klarar sig bättre. Det blir också lite bättre i norr med hyggligt väder och temperaturer över 20 grader.  

Värmen återvänder i nästa vecka

Men värmen ser ut att komma tillbaka fram till nästa vecka. Måndagens väntas ostadig men framåt tisdagen kan det komma ett högtryck som kan ge högre temperaturer, med 20-25 grader i södra halvan av Sverige och över 20 grader i norrlandskusten.

– Vi kan inte räkna med jättehögtryck med stålande sol och klarblå himmel, men ganska bra tryck och det ser ut att bli framför allt lite varmare än nu. Soligast är det vid kusterna och Gotland. Så vi går mot lite bättre väder, men det blir ett bakslag i helgen, om man inte gillar regn – men regn behövs, säger Johan Groth. 

Kan slå nya värmerekord

Samtidigt verkar juli bli den varmaste månaden någonsin uppmätt, enligt klimatforskare. 

Rekordhöga temperaturer runt stora delar av världen de senaste två veckorna kan göra juli den varmaste månaden som någonsin uppmätts på jorden, enligt klimatforskareskriver The Guardian. 

Om den globala trenden fortsätter slås det senaste två år gamla rekordet med 0,025 grader, enligt beräkningar gjorda av klimatforskaren Karsten Haustein vid Oxford University. 

De senaste två veckorna har skyhöga temperaturer uppmätts på flera håll runtom i på jorden. Bränder har tvingat tusentals att fly från campingområden i södra Frankrike, i Indonesien har landets flygvapen försökt få moln att hopa sig i hopp om regn och högre temperaturer än normalt i Kanadas arktiska öar, skriver The Guardian. 

Tidigare i juni bekräftades att Europa upplevde den varmaste junimånaden sedan mätningarnas början år 1850.