Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Värmen är tillbaka – kan bli 28 grader

Nu återvänder sommarvärmen runtom i landet.
Efter en regning fredag i främst Mellansverige växer ett högtryck in över landet, och helgen bjuder på sol och värme. Foto: Colourbox
Än är inte sommaren slut. Foto: FOTO:SANNA DOLCK/KVP SCANPIXCODE / KVP
Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild
Efter en regning fredag i främst Mellansverige växer ett högtryck in över landet, och helgen bjuder på sol och värme. Foto: Colourbox

Än är inte sommaren över.

Solen och värmen återvänder till hela landet lagom till helgen – och sensommarvädret ser ut att dröja sig kvar under hela nästa vecka.

– Det är osäkert hur länge högtrycket håller emot innan det bryts ner. Men det senaste budet är faktiskt att det håller emot ganska bra veckan ut, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Efter en regning fredag i främst Mellansverige växer ett högtryck in över landet, och helgen bjuder på sol och värme.

– På lördagen blir det soligt i så gott som hela landet. I södra halvan blir det 20–25 grader. I norr är det lite svalare, mellan 15 och 20 grader, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Allra varmast ser det ut att bli vid ostkusten ner mot Skåne och Blekinge.

– Lokalt kan det nog bli 26, 27 grader som mest.

På söndagen passerar ett regnväder norra och mellersta Norrland och för med sig lite lägre temperaturer där. Söder därom fortsätter det soliga och varma vädret.

– I Svealand och Götaland ser det fortsatt soligt ut, och sommarvarmt med 20–25 grader, säger Lasse Rydqvist.

Varmare än normalt

Och den varma luften ser ut att ligga kvar under nästa vecka. På tisdag kan det bli 25 grader så långt norrut som Sundsvall, medan Kiruna och Riksgränsen når upp till 20 grader.

– Onsdag och torsdag är det inte omöjligt att vi kan nå upp till 28 grader i de östra landskapen. I Västsverige kan det komma in lite kraftigare skurar, men det är fortfarande en rätt osäker prognos, säger Lasse Rydqvist.

– Det är varmare än normalt. Man brukar ligga på en maxtemperatur på 20–21 grader en vanlig augustidag.

Även nästa helg, när augusti övergår i september, ser ut att kunna bli solig och varm.

– Det är osäkert hur länge högtrycket håller emot innan det bryts ner. Men det senaste budet är faktiskt att det håller emot ganska bra veckan ut. Det är mest i de västra landskapen som det är risk för regn framåt fredagen och lördagen. Annars är det ganska torrt under hela perioden.