Värmebölja – nu kan vi få tropiska nätter

Temperaturerna kan på sina håll nå närmare 30 grader. Riktigt badväder med andra ord.
Foto: Sanna Dolck / KVP
I Götaland kanske ett bad på dagen passar bra – det kan nämligen bli tropiska nätter.
Foto: Sanna Dolck / KVP
"Det blir en fin sommarhelg, med sol i stort sett i hela Sverige," säger Solbjörg Ateland, meteorolog på vädertjänsten Stormgeo.
Foto: Colourbox/All over press

Högsommaren är här!

Helgen blir solsäker i hela landet och temperaturen kan på sina håll stiga till 29 grader.

I Götaland finns det till och med chans för tropiska nätter under lördag och söndag, det vill säga att dygnstemperaturen är över 20 grader.

Efter veckor av osäkert semesterväder har högsommarvärmen äntligen kommit till Sverige. I helgen finns det ingen anledning till att sitta inne, om det inte är för att söka skugga på grund av påfrestande värme.

– Det blir en fin sommarhelg, med sol i stort sett i hela Sverige, säger Solbjörg Ateland, meteorolog på vädertjänsten Stormgeo.

Temperaturer som närmar sig 30 grader

Bara i västra delarna av Götaland och Svealand längs norska gränsen finns viss risk för regn under helgen. I de områdena finns det risk för blixtar och dunder under lördag och söndag. Högtrycksryggen som ligger över Skandinavien har redan skapat höga temperaturer och värmeböljan ser ut att fortsätta.

– I östliga delarna av Götaland och sydöstra Svealand, områdena kring Vänern, kommer det bli varmast i Sverige, upp till 29 grader, säger meteorolgen Solbjörn Ateland.


LÄS MER: Se din lokala väderprognos här


Vänernområdet har också störst chans till tropiska nätter i helgen, det vill säga att nattemperaturen är 20 grader eller högre. Norrland får också höga temperaturer, kring 25 grader kommer kvicksilvret stiga mot under helgen.

Kan vara hälsofarligt

Värmebölja i kombination med många heta nätter kan dock vara påfrestande för hälsan. Äldre och sjuka personer är riskgrupper. Risken för värmeslag som kan slå ut vissa av kroppens funktioner ökar ju högre temperaturen är.


LÄS OCKSÅ: Så påverkas din kropp av extrema värmen


1177 Vårdguiden rekommenderar att alltid se till att dricka extra mycket när det är extremt varmt och att vara uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det kan vara ett tecken på värmeslag.

Tropiska nätter

*Nätter då temperaturen inte understiger 20 grader kallas av meteorolger för tropiska.

*Fenomenet är vanligt när fuktig luft strömmar upp från sydost under sommaren. Temperaturen i hav och sjöar är som varmast och hög luftfuktighet dämpar utstrålningen av värme. I inlandet förekommer därför tropiska nätter mer sällan.

*Innerstäder där huskroppar kan alstra värme ger också goda förutsättningar för det meteoroligiska fenomenet.

Förekommer ofta under värmeböljor. I kombination med tropiska nätter kan värmeböljor vara påfrestande för många människor, speciellt barn och äldre.

2015 hade vi en tropisk natt i Sverige. Året innan, rekordsommaren 2014, var 20 nätter tropiska.

Källa: SMHI