Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varmaste juni – på över 250 år

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder
Frida Bender menar att det finns ett samband mellan varmare väder och klimatförändringarna även om vädret kan skifta från vecka till vecka.Foto: Privat / Privat
På sina håll i landet var det varmaste juni någonsin.Foto: TT
Juni blev rekordvarmt i Stockholm.Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
Foto: SAM MCNEIL / AP TT NYHETSBYRÅN

Juni blev rekordvarmt. 

I Stockholm var det en medeltemperatur på 18,6 grader. 

Det är den varmaste junimånaden någonsin sedan man började mäta temperaturen år 1756 i huvudstaden.

– Att vi släpper ut massa växthusgaser och koldioxid gör att temperaturen fortsätter öka, säger Frida Bender, lektor vid Stockholms universitets meteorologiska institution. 

Det var väldigt varmt under juni månad och flera värmerekord slogs. I Stockholm blev det den varmaste junimånaden någonsin, med 18,6 grader i medeltemperatur. Det tidigare junirekordet var från 2019 och då var det 18,4 grader varmt.

Men det var inte bara i Stockholm som det var varmt. 

I Skellefteå var det 34 grader den 25 juni, vilket är den högsta temperaturen i juni sedan 19 juni 1970 då det uppmättes 34,3 grader i Köping. 

I Särna i Dalarna var det 16,6 grader i genomsnitt i juni, vilket är den högsta medeltemperaturen i området sedan 1970. I Junsele i Ångermanland var det 17,4 grader i snitt, det tidigare rekordet var från 1930 och då uppmättes 16,7 grader.

– Vädret kommer fortsätta att variera men klimatet blir varmare, det blir varmare överallt och då kommer värmerekord att slås gång på gång, säger Frida Bender, lektor vid Stockholms universitets meteorologiska institution. 

Temperaturrekorden får konsekvenser

Enligt SMHI finns det ingen månad sedan 2004 som har haft så stora temperaturöverskott i hela landet. Det var relativt stora temperaturöverskott 2019,2018 och 2011 men då var det bara i delar av landet och inte så utbrett som det har varit i år. 

– Man kan tycka det är skönt med en varm sommar här uppe men när man förstår hur det hänger ihop med att temperaturen globalt ökar blir det inte lika trevligt kanske. Att vi släpper ut massa växthusgaser och koldioxid gör att temperaturen fortsätter öka och globalt sett får det stora konsekvenser som att vattennivån höjs, säger Frida Bender.