Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varm luft på ingång – här blir vädret som bäst

Varm luft sveper in från Atlanten på onsdag.Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN / DN / Dagens Nyheter
Meteorologen utlovar temperaturer på uppemot 14 grader i Götaland.Foto: Armin Weigel / TT NYHETSBYRÅN / DPA

En lätt version av Brittsommar är att vänta under de kommande två veckorna.

Meteorologen utlovar temperaturer uppemot 15 grader på sina håll – när varm luft drar in från Atlanten.

– Den ser ut att ligga kvar en stund, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Efter några dagar av kyligt väder har den meteorologiska hösten slagit till på flera håll i landet. Från Lapplandsfjällen och hela vägen ner mot Dalafjällen har det samtidigt redan blivit meteorologisk vinter.

Men nu kommer en vändning.

Trots att Brittsommarens 7 oktober är förbi, sveper varm luft in över Sverige på onsdagen. Det handlar om vindar från Atlanten som bjuder på temperaturer mellan 10 till 14 grader i Götaland, strax under 10 grader i Svealand och mellan noll till fem grader i norra Sverige.

– Varmluften ser ut att ligga kvar en stund. På torsdag kan vi nog ha runt tio grader även i Svealand. Det kan nog bli någon grad varmare även i Norrland, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid Väderinstitutet Storm.

Solen styr värmens mönster

Enligt meteorologen kommer vädret i stort att te sig på samma sätt under de två kommande veckorna. Växlande regn och moln, följt av soligare perioder är att vänta.

– Det blir ganska höstligt väder. Man ligger runt tio grader och det blir tidvis regn fram tills fredag och lördag. I norra Norrland är det däremot mer vintrigt. Här har man en blandning av regn och snö, säger Lasse Rydqvist.

Som varmast lär det bli i södra Sverige, men någon maxtemperatur är svår att förutsäga. Det beror helt på hur molnen rör sig, och om solen lyckas smälta igenom.

– Solen värmer fortfarande litegrann så där det blir soligt kan det bli några grader varmare. Längst i söder får man de högsta temperaturerna på 14 eller 15 grader på onsdag eller torsdag. 

Kall luft drar in nästa vecka

För den som vill insupa värmen gäller det dock att passa på. Enligt prognosen blir det kallare igen redan till slutet av nästa vecka. Då finns det liten chans till temperaturer

– Då får man väl svårt att komma upp till tvåsiffriga temperaturer igen, men vi kommer nog ligga strax under tio grader som mest, säger Lasse Rydqvist.

Lär fler delar av Sverige komma in i meteorologisk vinter?

– Jag tror inte det. Det kan avancera lite grann i norra Norrland, men jag har svårt att se det. Den här meteorologiska vintern dröjer nog lite.