Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våren på väg – här blir det plusgrader hela veckan

Milda temperaturer rör sig in över stora delar av landet. Foto: NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
I söder kan det bli vår redan i veckan. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Vintern har inte nått hela landet – och nu är våren på väg. 

I veckan rör sig milda Atlantvindar in över hela landet som i södra Sverige kan ge temperaturer uppemot nio grader.

– Det kommer bli lite vårkänsla, säger Johan Groth vid väderinstitutet Storm. 

Meterologisk vinter innebär en medeltemperatur på under noll grader fem dygn i sträck. 

Faktum är att delar av Skåne inte nått det stadiet ännu – och nu är våren på väg. 

I veckan rör sig milda Atlantvindar in över Sverige och södra Sverige kan få 8-9 grader. 

– Natten till onsdag passerar ett snöfall som går över till blötsnö och regn och sedan breder mild luft ut sig och det ser ut att hålla i ett tag, säger Johan Groth vid väderinstitutet Storm.  

– Den milda luften kommer västerifrån och passerar sedan österut över Götaland och Svealand under natten och sedan rör den sig i morgon upp emot norra Norrland. Det blir tämligen fint väder och soligt på många håll. 

Våren kommer till södra Sverige

Meterologisk vår innebär att temperaturen inte understiger noll grader sju dygn i streck. Samtidigt kan det inte officiellt bli vår förrän den 15 februari. 

– Det kommer vara lite vårkänsla i söder och det kommer periodvis vara väldigt milt upp över mellersta Norrland med plusgrader, men där är det inte vårlikt då det kommer bli kallt på nätterna och sedan kommer den kalla luften tillbaka, säger Johan Groth.


– Längst i söder ser det ut att bli formellt vår den 15 februari. Möjligen att det sträcker sig över lite större områden i södra Götaland, fortsätter han. 

Plusgrader ända upp till Skellefteå

Svealand och norra Sverige får emellertid vänta på våren.

 I fjällen väntas fortsatt ostadigt väder, men plusgrader är att vänta i perioder hela vägen upp till Umeå och Skellefteå. 

– Men där kommer kalluften periodvis tillbaka. På söndag börjar det komma ner kallare luft över Svealand och temperaturen kan falla, och då spricker vårens ankomst för den delen av landet, säger Johan Groth.