Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våren är här – flera platser fick ingen vinter: ”Unikt”

Regn och snö att vänta – meteorologen: ”Kan bli riktigt halt”
Blommande påskliljor utmed i Malmö den 15:e februari 2020.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokus är ett säkert vårtecken. Foto: NTB scanpix
Stora delar av Götaland har aldrig ens haft vinter – de går direkt från höst.Foto: TOMAS LEPRINCE
Snödroppar är ett annat uppskattat vårtecken.
Varmt väder i februari ställer till för djuren. I början av februari ringlade en liten snok ut i Huddinge.Foto: Sara Röstlund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu är det vår.

I alla fall i södra Sverige.

Våren kommer tidigt, berör ett ovanligt stort område – och har på flera håll också hoppat över vintern.

– Det är unikt, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT. 

På fredagen blev det vår i hela södra Sverige.

Enligt SMHI:s definition kan våren inte anlända förrän den 15 februari, och sen ska det vara vårtemperatur – alltså en dygnsmedeltemperatur på över noll grader – sju dygn i följd.

Våren har anlänt till Götaland och Svealand

Den gränsen passerades på fredagen. I alla fall i hela Götaland och i södra Svealand.

– Vi kan säga det redan nu. Även om det blir lite kallare i nästa vecka och det skulle kunna komma lite blötsnö under tisdag och onsdag så är det vår, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic till SVT Nyheter.

Våren kan inte komma tidigare än så här, och den berör ett ovanligt stort område. Dessutom har flera orter hoppat över vintern – där har temperaturerna gått direkt från meteorologisk höst till meteorologisk vår.

Direkt från höst till vår

– Oftast brukar det ske längs östra kusten i Skåne, att våren kommer den 15 februari och att det hoppar från höst till vår. Men i år är det ett ganska stort område där det hoppar direkt från höst till vår. På vissa stationer är det första gången det händer, till exempel i Växjö, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, till Sveriges Radio P4 Väst.

Deana Bajic på SVT säger att det är ett ”ganska stort område” i Götaland som inte har fått någon meteorologisk vinter. Det är främst i söder och längs kusterna, samt på Öland och Gotland, som det har varit höst fram till nu.

– Det brukar ske ganska ofta på enstaka platser. Det som är unikt i det här fallet är att det är ett så stort område som går direkt från höst till vår, säger Deana Bajic till SVT.

Därför är årets vinter så varm

Meteorologen Lasse Rydqvist förklarar vad den milda vintern beror på.