Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen – då stiger temperaturen: ”Soligt”

Maria Augutis från Väderinstitutet Storm ger en prognos för helgen
Nu ser det ut att bli varmt igen.Foto: Lovisa Waldeck
Redan till slutet av helgen börjar temperaturerna drivas upp.Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Oväder har slagit till de senaste dagarna – men nu ser det ut att vända.

Redan till slutet av helgen börjar temperaturerna drivas upp.

– Vi får leva på hoppet, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Högsommarvärmen som svepte in över Sverige i början sommaren har blåst bort. I stället har väderleken den senaste tiden dominerats av låga temperaturer, blåst och regn.

– I norr, framför allt norra Norrland, har det varit riktigt ostadigt. Och mer regn är på väg in, rätt mycket, säger Maria Augutis. 

På torsdagen regnade det kraftigt i södra Norrland och längs kusten i bland annat Västerbotten har det blåst upp rejält. 

– Därefter har lågtrycket börja röra sig söderut och börjat spricka upp i Götaland och Svealand. Där kan det bli rätt soligt och det blir stackmoln. Det blir mestadels uppehållsväder, någon enstaka skur, spår meteorologen.

Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Och lördagseftermiddagen blir också startskottet för det som ska bli en nämnvärt varmare period – som håller sig kvar i åtminstone några dagar. 

– Temperaturmässigt blir det 21-22 grader. Och det är framför allt i östra Götaland och i Svealand. I söder blir solen kortvarig, för på söndag kommer ett nytt regnområde in.

Vändningen

Men det kommer ytterligare en vändning. 

Redan på måndag blir det varmare. Enligt prognosen kan det bli 23 grader i Stockholm. Långt från samma nivå som junihettan – men sista veckan i juli blir varmare än förgående. 

– Mellan varven blir det rätt soligt, även om det är ostabilt väder. Men det är ändå sol på kartan. Det börjar bli varmare under söndagen, 23-24 grader, och det håller sig kvar i början av nästa vecka. 

Men för den som väntar på högsommarvärme har inte vädergudarna på sin sida. Juli ut blir ostadig och det går inte att spå när de riktigt höga temperaturerna återvänder.

Däremot väntas få oväder dra in den kommande tiden. Det lär regna – men inte i närheten av samma mängder som hittills drivit in. 

Den som vill kan kolla läget vid sin badplats med en app i mobilen. Nio kommuner och vattenvårdsförbund runt Mälaren deltar i testet.