Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vädret inför midsommar: ”Blixtar och dunder”

På en del håll kan det bli åska i veckan. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Groth är meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: YLWA YNGVESSON
I veckan blir det vad många betraktar som ”klassiskt midsommarväder”. Det vill säga ömsom regn, ömsom sol, ömsom åska, ömsom blixtar. Foto: NTB scanpix

Veckan som leder fram till midsommarafton bjuder på skakigt väder med regn, blixtar och åskskurar i flera delar av landet – men även en del sol. 

I söder finns det chans till blå himmel och sol på fredag – men i norr ser det mörkare ut. 

– Den här gången kan jag redan, tyvärr, släcka ett visst hopp, säger meteorologen Johan Groth på StormGeo. 

I veckan blir det vad många betraktar som ”klassiskt midsommarväder”. Det vill säga ömsom regn, ömsom sol, ömsom åska, ömsom blixtar. 

– Vi har blixtar och dunder här och var. Men också en del värme, säger Johan Groth. 

Under onsdagen är det fortsatt varm luft över stora delar av Götaland och Svealand – men med risk för åskskurar på flera platser i nordvästra och nordöstra Svealand. 

– I Götaland blir det 20-25 grader på sina håll. Någonstans kan det komma över 25. Men det är lite labil luft. På Öland, Gotland, och i Skåne och Blekinge är det bara sol som dominerar. Även på Ostkusten som tillexempel Kalmar, säger Johan Groth. 

15-18 grader och regn

– Men när man kommer in lite i landet så kommer det att bildas en del lokala regn- och åskskurar under onsdagen. Det är hopplöst att säga var det blir som mest men gissningsvis över Värmland, Närke och Mälardalen. Lite ostadigt men varmt, kan man säga, fortsätter Groth. 

I södra och mellersta Norrland är det i stort sett uppehållsväder under onsdagen och över 20 grader på vissa håll, men längre norrut ser prognosen desto sämre ut. 

– I norra Norrland är det lite ostadigare och här är det inte lika varmt, snarare 15-18 grader och en del skurar. 

Torsdagen inleds ostadigt

På torsdagen drar ett lågtryck upp över Norge och tar med sig mycket moln och en och annan regnskur över västkusten. 

– Det kommer in tidigt på torsdagen och sen rör sig hela kakan lite mot mellersta Norrland men också österut över Svealand och Götaland, säger Johan Groth. 

– I östersjölandskapen börjar det med vackert väder på torsdagen men sen blir det risk för mer moln under dagen och kvällen. I västra och inre Götaland och Svealand är det tvärtom – där har du regnskurar med åskinslag på dagen och så börjar det klarna upp på torsdagskvällen. 

På kvällen har det ostadiga vädret spridit sig upp över norra Norrland och midsommarafton inleds troligtvis ostadigt i norr. 

– I Västerbotten och Norrbotten och inledningsvis även i Jämtland har vi mycket moln och regn så det är det ingen rolig start på midsommarafton. 

På fredag infaller midsommarafton.

Hopp för vacker midsommarafton i Svealand

I södra Norrland, Svealand och Götaland ser det hyfsat lovande ut på midsommarafton. 

– Det kan bli en hel del sol, ingen riktig värme kanske. Men i alla fall över 20 grader på de flesta hållen i Götaland och Svealand med omkring 19-22 grader. En ganska hygglig midsommar i södra delen av landet.