Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädervarningen: Nu kommer luriga halkan

Risk för halka när vädret klarnar i natt.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Håll utkik efter klara skyar och glittrande vägar, rådet meteorologen.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
SMHI har utfärdat klass-1 varningar för snöfall i Jämtland och Dalarna under tisdagen.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Snö och regn väntas i hela landet på tisdagen.

Men framåt kvällen klarnar vädret, vilket leder till kyla och risk för halka på svenska vägar.

– Det gäller att vara uppmärksam och ta det lite försiktigt, säger meteorologen Johan Groth.

SMHI har gått ut med två klass-1 varningar om snöfall i Dalarna och Jämtland för tisdagen. Men ovädret kommer också att kännas på flera andra håll.

Västra Svealand och Norrlands inland kan räkna med en hel del snö, alternativt snöblandat regn. Söder om Örebro väntas snön övergå i regn som träffar i stort sett hela landet.

– Det kan bli uppemot en och en halv, två decimeter snö där det faller som mest, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

LÄS MER: Snökanonen som isolerade Gävle från omvärlden 1998 

Risk för halka på många vägar

Men sedan tar det riktigt luriga vädret vid. Under kvällen väntas regnet och snön avta när vädret klarnar upp.

– I Svealand och södra Norrland där det är mest blött nu under dagen är det risk att det blir halka under natten och morgonen därpå, säger Johan Groth.

Meteorologen Johan Groth varnar för lurig halka när det blöta vädret klarnar upp och övergår i kyla.Foto: YLWA YNGVESSON

Dagens lågtryck rör sig då från sydost och kommer på onsdagen att ha dragit vidare mot Finland. Temperaturer om två till sex grader väntas i Svealand och Götaland, medan det blir minusgrader i norr. 

Och med det kyligare vädret väntas halkan slå till.

– Uppe i norr blir det lite mer vinterväg, där är det bara att uppträda som man är van i vintertid. I söder får man titta på himlen om det är klart, kolla bilens temperaturmätare för att se hur kallt det är och kolla om vägen glittrar lite, säger Johan Groth.

LÄS MER: Supertidig iskyla – i Sveriges södra delar 

Ingen vit jul i södra Sverige

Det kyligare vädret bådar gott för en vit jul med snö som lägger sig i norra Sverige. 

I södra delarna av landet ser det i stället ut att bli en något grådaskigare högtid.

– Det vore väl härligt om vi skulle få det, men så ser det inte riktigt ut. Uppe i norr blir det vinter nu med kyla och snö som håller sig. Men i söder blir det omväxlande kallare och varmare luft, säger Johan Groth.

LÄS MER: Så blir vädret där du bor