Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klass 2-varningen: Två decimeter snö

Januarivädret drar in över Sverige med kalla vindar, regn och kraftiga snöfall. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Efter stormen Alfridas genomfart över landet utfärdar SMHI nya klass 2-varningar i delar av Sverige. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Januarivädret drar in över Sverige med kalla vindar, regn och kraftiga snöfall. 

Efter stormen Alfridas framfart över landet utfärdar SMHI nya klass 2-varningar i delar av Sverige. 

– Det kändes som ett aprilskämt när det kom en till klass 2-varning. Vi håller tummarna för att det inte blir värre, säger Johan Pensar, boende på Löparö i hårt drabbade Roslagen norr om Stockholm.

Vill du ha mer snö där du bor?

Under måndagsmorgonen har SMHI utfärdat en klass 2-varning för Gävleborg-, Uppsala- och Stockholms län. Stort snöfall kombinerat med kall vind kan komma att orsaka kraftig drivbildning. 

Klass 2-varningen för Stockholm omfattar även Roslagskusten, och förklaras på följande vis:

”Från tisdag morgon blötsnö som intensifieras och övergår allt mer i ren snö. Från middagen till kvällen 5-15 centimeter nysnö, därefter ytterligare 5 centimeter”, står det på SMHI:s hemsida.

– Vi förväntar oss upp emot två decimeter nysnö. Det kan bli problematiskt för de områden som är drabbade efter stormen Alfrida, säger Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm. 

I Expressen TV säger Storm-meterologen vidare: 

– Jag kan tänka mig att det blir riktigt besvärligt när det kommer stora mängder snö i kombination med den friska nordliga vinden som blåser på. 

Snöfallet kan sträcka sig så långt ner i landet som norra Götaland. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Boende i skärgården: ”Trodde inte mina öron”

Ungefär 10 000 hushåll är fortfarande utan el sedan stormen Alfrida härjade i de mellersta delarna av landet.

Johan Pensar, 41, bor på Löparö i Roslagens skärgård – som bland annat drabbades av omfattande strömavbrott. Ön har ingen fast förbindelse till fastlandet, och även utan stormar är vintrarna hårda.

– Vi är otroligt tacksamma för alla hjälpinsatser från Vattenfall, samtidigt som jag inser att det kommer behövas mer samordning. Det handlar om allt från infrastruktur till vägar, skog och liknande.

Nu är strömmen äntligen tillbaka – men det dröjde inte länge förrän SMHI:s besked nådde familjen:

– Det kändes som ett aprilskämt när det kom en till klass 2-varning. Vi håller tummarna för att det inte blir värre. Just nu pustar vi ut, värmer upp oss och njuter av att det lyser i lampan.

Vad har varit det svåraste?

– Vi hade extremt tur som fick ett mobilt elverk, det betydde mycket för djuren. Det har varit många duktiga personer här och jobbat. Alla gör sitt yttersta i det här ansträngda läget, säger Johan.

Hur har ni förberett er på det kommande ovädret?

– Vi har tyvärr inte hunnit det. Vi skulle säkra ett tak, och det är vi lite oroliga över.

Johan berättar att det även kvarstår mycket arbete i skogen.

– Man får ta varje timme och dag som den kommer. Vi mäktar inte med mer. Vi håller tummarna för att det inte blir för allvarligt. 

Nu drar nya snökanoner in över landet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Kan tänka mig att det blir riktigt besvärligt”

Även Dalarna, Värmland och Örebro kan komma att drabbas av det problematiska vädret och SMHI har utfärdat en klass 1 varning. 

 Nu förväntas ett nytt lågtryck komma in från Norge framemot slutet av veckan. 

– Det är oturligt att vi drabbas av ett sådant intensivt lågtryck, med framför allt stora snömängder i kombination med vind, precis efter stormen. 

”Onsdag morgon snöar det på”

Snöfallet kan sträcka sig så långt ner i landet som norra Götaland medan man i södra Sverige kommer ha stabila plusgrader med en del regnskurar under tisdagen. 

– Det ser ut som att det passerar förbi under tisdagskvällen och natten mot onsdag. Då övergår det till ganska mycket snö, kanske 5-10 centimeter nere i norra delarna av Kalmar län. Onsdag morgon snöar det på, kanske en bit in på dagen, innan allt har dragit bort över sydost, säger Lasse Rydqvist i Expressen TV.

Lasse Rydqvist, meteorolog på StormGeo. Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild

"Man ska hålla sig uppdaterad"

Under natten till torsdagen drar ytterligare ett kraftigt lågtryck in över Sverige. 

– Det ser ut som ett ganska stort oväder med snöfall och blåst.

Snöfallet kommer in från Norge och förväntas slå som värst i de norra delarna av Sverige. 

– Man bör hålla sig uppmärksam och uppdatera sig om väderprognosen mot slutet av veckan. 

Omfattande skador på elnätet 

Under måndagen höll Vattenfall en presskonferens tillsammans med Norrtälje kommun för att berätta om läget efter Alfridas genomfart. 

Man berättade då att antalet drabbade kunder sänkts från 65 000 till omkring 10 000 drabbade. Dock kvarstår stora skador på elnätet och de nya klass 2-varningarna kan komma att försena reparationsarbetet. 

– Vi kommer att uppdatera vår prognos för när elen kan tänkas komma att vara i gång under de närmsta dagarna, säger Annica Olsson på Vattenfall. 

Markus Friberg, presstalesperson på Vattenfall, meddelar att elnätet för vissa kunder komma vara åtgärdat innan den 10 januari.

– För andra kommer det dröja längre. Väderomslaget kommer försvåra läget. Ett område som redan är drabbat av ett stort antal nedfallna träd blir farligt att vistas i om det blir för mycket snö. Det kan också försvåra framkomligheten på sikt, säger Markus Friberg, som förklarar att säkerheten för de anställda kommer i första hand.