Väder i Tärnaby under måndagen

Det blir kallt och blåsigt i Stenmarks Tärnaby och Hemavan under sportlovets första dag.
Foto: HANS ATTERHEM / HANS ATTERHEM SCANPIX SWEDEN

Det blir kallt och blåsigt i Stenmarks Tärnaby och Hemavan i Lapplandsfjällen under måndagen. Men det riktiga snöfallet väntar ett tag.

– Mer sammanhängande snöfall kommer tidigt i kväll, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vecka sju är här, vilket innebär sportlov för ungdomarna i Göteborg, Jönköpings län, Sjuhärad, Skaraborg och Ydre i Östergötland.

En del stannar på hemmaplan, andra drar norrut mot den svenska fjällvärlden. För dem som åker till Tärnaby och Hemavan blir måndagen en mulen sådan, med temperaturer på runt tio minusgrader.

– Det kommer ett väldigt, väldigt lätt snöfall under dagen. Sedan kommer det mer sammanhängande snöfallet tidigt i kväll. Det man kan tänka på här är att det blåser rätt mycket, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

100 centimeter snödjup

I Hemavan blåser det med åtta meter per sekund med en temperatur på minus nio grader. I Tärnaby blåser det fem meter per sekund med en temperatur på minus tio.

Tärnabys snödjup ligger på 100 centimeter, med tre stängda lifter och en stängd pist. I Hemavan ligger snödjupet på 68 centimeter, med en stängd lift och sex stängda pister.