Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värsta snöovädret i november på 111 år

Det råder kaos i kollektivtrafiken i Stockholm - och tusentals människor kommer inte hem.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Men problemet ute på vägarna förvärras av andra fordon som fastnat i snödrivorna, eller till och med övergivits av sina förare som fortsatt sin resa till fots.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Bilar täckta av snö.
Foto: Lars Schröder/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Det råder kaos i kollektivtrafiken i Stockholm – tusentals människor kommer inte hem.

– Vi väntar på att vägarna ska plogas, säger Fredrik Cavalli Björkman, pressinformatör på SL.

Enligt SMHI har det inte snöat så här tidigt på vintern i Stockholm på 111 år, skriver DN.

Snön vräker ner över delar av Sverige – och nu varnar SMHI för ännu mer snö. Enligt SMHI har det inte snöat så här mycket i Stockholm på en dag i november sedan mätningarna startade 1905.

– Det har kommit mellan 30 och 40 centimeter totalt. Det handlar om rekordnivåer, på torsdagsmorgonen blir det officiellt, säger Stina Kihlgren, meteorolog vid SMHI, till DN.

I Stockholm råder kaos i lokaltrafiken. Bussar kommer inte fram i snövädret och nästan alla linjer är indragna.

– Busstrafiken har våldsamma bekymmer med framkomligheten. I princip är den inställd i stora delar. Jag vet att man jobbar på med snöröjningen så mycket det går, så vi får sätta vår tilltro till det. Så fort det blir röjt så börjar vi att köra, säger Fredrik Cavalli Björkman.

I stället för bussar – båtar

Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

I stället har bussoperatören Nobina satt in båtar. Tre båtar tog under eftermiddagen Järfällaresenärer från Klara Mälarstrand till Jakobsberg och Kallhäll. Båtarna lade först till vid Görvälns brygga i Jakobsberg och Piludden vid Bolinder strand i Kallhäll.

– I kväll och i morgon bitti sätter vi in båttrafik för att erbjuda de boende i Järfälla att ta sig till och från jobbet. Vi kan inte garantera att vi har full framkomlighet i morgon heller, allt beror på vädret så därför kör vi båttrafik då också, säger Henrik Birath, pressansvarig på Nobina, till Järfälla tidning.

Anette Palmquist var en av dem som samåkte med andra när trafiken lamslogs ut mot Tyresö.
Foto: / ANETTE PALMQUIST

Bilister satt fast

Enligt Trafikverket har Nacka, Värmdö och Tyresö de svåraste trafikstörningarna. I Tyresö drogs all busstrafik in på grund av halka. Även vid Essingeleden, Järva krog, Hagaparken och genom Eugeniatunneln är det stora störningar. Problemen förvärras av andra fordon som fastnat i snödrivorna.

Vid midnatt fanns ingen prognos för när trafiken kan flyta igen. Utmed vägarna står också mängder av övergivna bilar och lastbilar, enligt Trafik Stockholm.

– Eftersom bussarna till Nacka och Värmdö var inställda fick vi prova på att samåka med vänner, grannar och de vi inte kände.  Vi har en grannsamverkansgrupp där alla skrev att upphämtning med bil kunde ske i Skarpnäck och att man fick lifta. Vi hade två passagerare i vår bil, säger Anette Palmquist.

Många bilister har suttit fast i timmar.

– Vid 14.20 kom jag till Kungens kurva och jag är fortfarande inte på Essingeleden. Vi är massor av folk som står här helt stilla. Vi är i huvudstaden och det är 2016. För flera dagar sedan sa man att det skulle komma snö och trots det finns det ingen beredskap. Så här får det inte gå till. Jag har ingen mat och ingen dryck men jag vill inte lämna bilen, sa Urban Dahlström, 60, från Falköping, vid 22-tiden.

– Jag stod i stillastående köer i Hammarbyhöjden vid 19.30-tiden. Då dök en kille upp och började bjuda köande trafikanter på pepparkakor. Mycket trevligt initiativ i dessa tider, säger Andreas Lindberg, 35, från Enköping.

Ett 40-tal trafikolyckor inträffade i Stockholm på förmiddagen, men utan några svårare personskador.

"Jag stod i stillastående köer. Då dök en kille upp och började bjuda köande trafikanter på pepparkakor", säger Andreas Lindberg.
Foto: Andreas Lindberg

– Det handlar mest om avåkningar utan personskador, säger Janne Sundeborn på Storstockholms Brandförsvar.

Tåg, flyg och taxi försenade

Tåg till och från Stockholm var försenade – vissa med flera timmar. Även tunnelbanan drogs med förseningar. Inom kollektivtrafiken har man beslutat att köra tunnelbanan hela natten för att hjälpa passagerare att ta sig hem.

Flygtrafiken drabbades också hårt. På Bromma flygplats ställdes ungefär 90 av 180 avgångar och ankomster in och på Arlanda ställdes 40 av 600 avgångar och ankomster in.

– Nu blir vädret bättre, men vi förväntar oss en hel del följdförseningar under torsdagen, säger Ulrika Fager, informatör vid Swedavia.

Även taxitrafiken i Stockholm påverkades.

Det råder kaos i Stockholm.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

– App- och internetbokningar är stängda, säger Magnus Klintbäck, vd på Taxi Kurir, som tillägger att man prioriterat att få hem färdtjänstresenärer från sjukhus.

Taxi Stockholm tog sedan klockan 11 inte emot några beställningar i Stockholms innerstad eftersom det inte fanns lediga bilar inom rimlig tid.

– Men det ser olika ut beroende på var man befinner sig i Stockholmsområdet, säger Natalia Santos, pressinformatör hos Taxi Stockholm.

Ambulanssjukvård och räddningstjänst påverkade

Både räddningstjänst och ambulanser har svårt att ta sig till och från sjukhusen. Än så länge finns inga rapporter om att det inneburit farliga förseningar för patienter. Landstingets centrala ledning har arbetat i stabsläge under hela dagen. Även Danderyds sjukhus beslutade under eftermiddagen att införa stabsläge och öppnade upp en extra vårdavdelning på akuten.

Elva entreprenörer sköter snöröjningen på Stockholms gator och cirka 200 fordon röjer snö på vägarna.

– Vi har prioriterat huvudstråk, där det går bussar, och ambulanser, så de kommer fram till sjukhus, säger Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret på Stockholms stad.

Många personer strandade på centralstationen.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Ändå är prognosen dyster för morgondagen. Resenärer bör hålla sig till tunnelbana och pendeltåg.

– Det kommer att vara ett ansträngt läge även om det slutar snöa nu. Om du ska till jobbet i morgon och kan jobba hemifrån så gör det, säger Anders Porelius.

Hall rasade och fotbollstält sjönk ihop

I Stockholmsområdet fick flera skolor stänga efter snökaoset och mattransporter till skolor kom inte fram.

På Grimsta IP vid Vällingby i västra Stockholm sjönk fotbollstältet ihop av det kraftiga snöfallet. I natt ska man försöka skotta bort snön men kvällens aktiviteter är inställda.

I Stockholm rasade även taket till Johan Björkmans hall.

– Vi kommer återkomma med när vi ska resa den igen, säger en representant för Djurgården Fotboll på Twitter.

Takröjaren Morgan Lefvert uppmanar folk att se upp för fallande snö från husfasader.

I Stockholm rasade inomhushallen Johan Björkmans hall.
Foto: Dif Fotboll / DIF FOTBOLL

– Det har snöat mycket och det kommer bli varmare framöver med risk för att snö släpper från taken. Så gå inte under tak eller vid husfasader, säger han.

Trafikborgarråd beklagar

Organisationen Motormännen är kritisk till hur snöröjningen skötts mellan kommunerna och Trafikverket. Trafikverket kräver av sina entreprenörer att vinterväghållet ska fungera fullt ut mellan 1 oktober och 30 april.

– Det som orsakat dagens problem med brist på snöröjning på vissa platser är dels fordon som stannat i trafiken av någon anledning, många har fortfarande sommardäck och dels det kraftiga snöfallet. Nu rekommenderar vi att man inte ska ta bilen, kanske stanna hemma och det är väldigt ovanligt, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, beklagar situationen.

Trafikverket kräver av sina entreprenörer att vinterväghållet ska fungera fullt ut mellan 1 oktober och 30 april.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

– Vi bör klara det här bättre än vad jag ser att man gjort, säger han till TT.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap följer läget.

– Jag tror inte att det är en fråga för oss nu, men det är klart att vi följer, säger Gunno Ivansson på presstjänsten.

FAKTA

Extrem trafiksituation i Stockholms län

"Det är extremt stora störningar i vägtrafiken i hela Stockholms län. På många ställen står trafiken helt stilla och framkomligheten är väldigt begränsad. Orsaken är att stora mängder snö fallit i området. Mängden trafik tillsammans med det kraftiga och ihållande snöfallet har orsakat stora problem i vägtrafiken. Det är väldigt svårt att röja undan snön då både personbilar och lastbilar fastnar och blockerar vägarna så att plogbilarna inte kommer fram. Det ständigt ihållande snöfallet gör också att väglaget snabbt försämras även på en väg som nyss blivit plogad. Vi uppmanar trafikanter att, vid absolut behov av bil, planera sin resa i god tid. Utgå från att din resa kommer att ta väsentligt längre tid än normalt. Förbered dig för att hantera långa stopp i trafiken i kyla. Håll dig informerad via trafikaktörernas och din kommuns webbplatser (Trafikverket, SL, Swedavia). Följ den löpande rapporteringen exempelvis genom radio Stockholm och trafiken.nu. samt sl.se. Visa hänsyn, håll avstånd och ge dig inte ut i trafiken utan vinterdäck."

Källa: Trafikverket