Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turdag för Vasaloppets åkare – fint väder utlovas

Prins Carl Philip beklagade sig över förutsättningarna under fjolårets Vasalopp.
Tjejvasan under lördagen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Söndagen bjuder på klart väder och bra spår.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under fredagens premiär för Vasaloppsveckan vankades det Vasaloppet 30 (tidigare Kortvasan).Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

De som ska åka Vasaloppets Öppet spår i dag kan skatta sig lyckliga.

Söndagen bjuder på helgens bästa väderförutsättningar – så länge du tar dig i mål relativt snabbt.

– Annars kommer det bli slaskigt i spåren, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Lördagens Tjejvasa såg en dag med blåst och halvkassa spår. Men söndagens deltagare i Öppet spår eller Ungdomsvasan bjuds på mer tur.

Under natten har ruskvädret dragit bort samtidigt som temperaturen fallit under nollan. Morgonen bjuder fortsatt på minusgrader, men med en klar himmel över spåren.

– Det kommer heller inte att blåsa så mycket, och om det blåser så är det medvind, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Gäller att vara ute tidigt

Vid lunchtid väntas dock temperaturen stiga. Det kan i sin tur innebära att spåren blir slaskigare framåt eftermiddagen. 

Meteorologen råder därför Vasaloppsåkarna till att starta så tidigt som möjligt och sedan – om möjligt – ta sig till målgången innan det blir alltför sent.

– Om man vill ha snabba spår är det tidigt som gäller, då spåren har frusit på, säger Tora Tomasdottir.

Hon fortsätter:

– Man gynnas av att vara bra på att staka och att inte diagonala under dagen.

Så blir vädret i Sverige under söndagen

Norra Norrland: Inlandet och kusten har klart till halvklart väder, medan fjällen kan få rejält blåsigt väder med snöbyar. Temperaturen väntas landa på några minusgrader eller som högst nollgradigt.

 

Södra Norrland: Fjällen och Jämtland får snöbyar och vind som kan bli besvärligt för sportlovsfirare. Sydligare delar får i stället klart väder och några plusgrader.

 

Svealand: Klart och fint väder med några plusgrader mitt på dagen. I sydliga delar kan det bli uppemot 6 grader varmt och en riktig vårkänsla.

 

Götaland: Mulet eller halvklart väder med inslag av skurar. Det blir åtminstone mindre blåsigt än vad varit under lördagen.

 

Källa: Tora Tomasdottir vid väderinstitutet Storm

Fryser på under kvällen

Den som planerar att köra hemåt efter dagen lopp kan också vara uppmärksam på vägarna. När solen går ner blir det återigen minusgrader, vilket skulle kunna utgöra en risk i trafiken.

– Det kan vara bra att tänka på, men det borde inte vara några problem för då har man redan hunnit halkbekämpa, säger Tora Tomasdottir.

Minusgraderna väntas sedan bli kvar under veckan som kommer. Enligt prognosen blir måndagens lopp kallt men klart och vindstilla.

– Då finns det mindre risk för slask i spåren. Det skulle vara mitt på dagen då, men det är under en mindre period och i en mindre del av spåret, säger Tora Tomasdottir.

Till Vasaloppen som sker nästa helg syns ännu ingen risk för värme. Därmed finns alltså god chans för att snön får ligga kvar på marken.

”En barndomsdröm”

Alice Bah Kuhnke tog sig till Vasaloppets målgång förra året.