Trippel regnsmocka drar in över landet – här ska det regna mest

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Tre regnområden rör sig in över landet i veckan och helgen.
Foto: HELENA LARSSON / NATURFOTOGRAFERNA/IBL
Meteorologen Josefine Bergstedt säger att det kan komma mycket regn i veckan.
Foto: Privat
Regn i Sundbyberg i juni.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagsmorgonen har det regnat kraftigt över Stockholm och på flera platser väntas det komma stora regnmängder i veckan.

Det är tre regnområden som rör sig över landet. 

– Det kan komma mycket regn på kort tid, säger meteorologen Josefine Bergstedt.

På onsdagsmorgonen möttes Stockholmarna av kraftigt regn. Mellan klockan 7.45 och 8.30 kom det cirka 10 millimeter regn. 

– Det regnade på rejält i Stockholm, det var mycket regn under kort tid, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Regnområdet kommer att röra sig upp över södra Norrland under dagen och morgondagen. Det kan även bli blåsigt i norr, framför allt vid kusten, under torsdagen.

Samtidigt som regnområdet rör sig norrut så kommer ytterligare ett regnoväder in över de östra delarna av Götaland, och framåt kvällen kan Gotland få rejält med nederbörd.

– Som det ser ut nu är det Gotland som kommer att få den största regnmängden och det är i kväll. Där kan det komma upp emot 30 millimeter på 6 timmar.

Det är inga varningar utfärdade för stora nederbördsmängder, men under kvällen säger prognosen att det kan komma upp till 20 millimeter regn på en timme.

– Det kan komma mycket regn på kort tid och då upplevs det regna väldigt mycket. Om det verkligen vräker ner. 

Fina dagar – sedan vänder det

Under torsdagen ser det ut att bli mer klart och soligt väder. Moln kan ligga kvar i norr under torsdagsmorgonen men sedan rör de sig bort över Finland. På västkusen och längst i norr kan det även komma lite regn.

– Annars blir det mestadels klart, soligt och ganska varmt med temperaturer på 20-25 grader i hela landet under morgondagen.

Även fredagen blir solig och varm i större delen av landet, med undantag av Värmland och Dalarna som kan få lite regn. Men under lördagen kommer ett tredje regnområde in över landet, från sydost. 

– Störst regnmängder ser ut att komma över Stockholms och Uppsala län på lördag förmiddag, dryga 20 millimeter på 6 timmar.

Detta regnområde drar in över Götaland, vidare till Stockholm och sedan till Norrland.

Enligt Bergstedt kan det komma bli en varning om regnmängderna, men dessa utfärdas inte förrän dagen innan. 

Fortsatt varmt trots regn

Trots veckans regn ser det ut att bli varmt. 

– Det kommer inte att bli kallt någonstans i landet. Trots att regnet kommer in och passerar så ligger temperaturerna på 20-25 grader. 

Under natten till onsdag var det en tropisk natt, med temperaturer på över 20 grader, på Storön i Norrbotten. I Övertorneå var det 31,2 grader under tisdagen, vilket gjorde platsen till varmast i Sverige.

– Det har varit som varmast i norr. Det har legat runt 30 grader där, säger Josefine Bergstedt.


Se även: Varför är väder så fascinerande?

Här blir det soligast – enligt statistiken