Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trafikverkets nyårsvarning: Stormar och snökanoner

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Bengt Olsson, presstalesperson på Trafikverket. Foto: KERSTIN ERICSSON / TRAFIKVERKET
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Snökanoner, stormar och halka – så blir årets nyårsväder, varnar Trafikverket.

– Råd nummer ett är följa väderleksrapporteringen under de närmsta tre dygnen ganska noga, säger Bengt Olsson, presstalesperson på Trafikverket.

Årets sista dagar kommer med halka och snöstormar runtom i Sverige. Redan under söndagen finns det anledning att vara extra försiktig i trafiken, enligt Bengt Olsson.

– Det finns fläckvis halka i hela landet och kommer vara så en tid framöver. Nu håller vi på att förbereda oss på nyårsafton och nyårsdagen där vi har en del saker som oroar oss lite grann.

Ett av dessa orosmoment är de kraftiga vindar som väntas dra in över Västkusten med upp mot stormstyrka på nyårsafton.

 – Likadant kommer det in västerifrån när det gäller fjällvädret i norra Sverige, som kommer få en hel del tuffa vindar. Därmed kommer en hel del snö komma in från det hållet, säger Bengt Olsson.

 

LÄS MER: Prognos: Så blir vädret där du bor 

 

Stormen väntas svänga under nyårsafton och de första dagarna av 2019, och i stället röra sig söderut mot östkusten. Där blir det risk för riktiga snökanoner, med stora snöfyllda stormvindar från Östersjön.

”Tåg- och bilresenärer bör följa rapporteringen”

Bengt Olsson rekommenderar alla som ska ge sig ut i trafiken att hålla ett öga på väderrapporteringen – oavsett om man reser med bil eller tåg. 

– Det här kommer påverka vilka förutsättningar du har att köra bil i landet. Du kommer också behöva titta på detta om du ska åka tåg på norra Västkusten, mot Bohuslän och Göteborgstrakten. Även på nyårsafton och nyårsdagen mot Östkusten, om de här snökanonerna inträffar.

Som förberedelse inför nyårsvädret håller Trafikverket på att flytta ett antal snöplogar norrut. Men bortsett från ovädret ser nyårshelgen ut att bli relativt lugna trafikdagar.

– Det kommer inte skilja mot vanlig vardag eller helgdag. När trafiken ökar kommer det framför allt handla om nyårsdagen och dagen därefter. Nyårsafton är ofta väldigt lugn när det gäller själva trafikdelen, säger Bengt Olsson.